Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průzkum možností těžby lithia u Krupky může být problém pro UNESCO

  17:57
Stát je ve hře o těžbu lithia v Krušných horách. Kromě toho, že skrze polostátní firmu ČEZ nově spolupracuje s australskou těžařskou firmou European Metal Holdings, která má přednostní právo k těžbě lithia na Cínovci, chce státní podnik Diamo ověřit zásoby kovu i ve starých ložiscích u Krupky.
Od roku 2016 probíhá na Cínovci v Krušných horách průzkum zásob lithia....

Od roku 2016 probíhá na Cínovci v Krušných horách průzkum zásob lithia. Geoložka Olga Bubníková ukazuje vzorky z hlubinných vrtů, které tu dělala společnost Geomet, dceřiná firma australského holdingu EMH. Holding nově spolupracuje s polostátním ČEZ. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

V rámci plánovaných průzkumných prací mají být v oblasti Krupky práce zaměřeny na ověření výskytu lithia, historicky dobývaných nerostů obsahujících cín a wolfram a dalších prvků. Diamo už také požádalo ministerstvo životního prostředí o stanovení průzkumného území.

„Smyslem plánovaných průzkumných prací je poskytnout státu informaci o množství a kvalitě surovin v této lokalitě. V případě, že v budoucnosti nastane potřeba zajištění některých surovin z vlastních zdrojů, bude mít stát relevantní informace, díky kterým se bude moci rozhodnout, zda surovinu vytěží, či ne,“ sdělila mluvčí státního podniku Diamo Kateřina Hanušová.

Podle odborníků by však jakýkoli zásah, který by narušil podobu historické hornické krajiny u Krupky, mohl znamenat vážné ohrožení pro celý takzvaný statek, který byl přijat do UNESCO, tedy pro hornickou krajinu Krušnohoří/Erzgebirge.

„Všechny krajinné areály zapsané v českém Krušnohoří na seznam světového dědictví byly již s předstihem prohlášeny za památkové zóny, aby se riziko poškození krajiny lidskou činností snížilo. Jakákoli činnost, která by mohla negativně ovlivnit zdejší montánní památky, by musela být konzultována s orgány památkové péče,“ vysvětlil nedávno v rozhovoru pro MF DNES geolog Michal Urban.

Průzkumné práce budou mít pouze lokální charakter

„Cílem je – dohodou s orgány památkové péče – najít kompromis mezi těmito dvěma zájmy tak, aby nebyla dotčena ochrana objektů a zároveň bylo možno získat potřebné informace o ložisku. Průzkumné práce budou mít pouze lokální charakter,“ uvádí Hanušová.

Mezitím se začalo znovu nahlas mluvit i o těžbě lithia na Cínovci. Australská společnost European Metal Holdings (EMH) totiž zahájila spolupráci s firmou ČEZ. Ta přitom ještě před dvěma lety odmítala jakoukoliv spolupráci s tím, že na těžbu lithia není připravena a ani s ní nemá zkušenosti.

Nyní se ale obě společnosti domluvily, že ČEZ poskytne EMH půjčku 2 miliony eur (přes 51 milionů korun) na financování finální studie proveditelnosti. Pokud se ukáže, že je ložisko rentabilní, může ČEZ do firmy i kapitálově vstoupit. ČEZ tedy zřejmě i pod vlivem tlaků na elektromobilitu a navazující výrobu baterií přehodnotil.

„Jde hlavně o podnikatelskou příležitost, která se podle prověření buď ukáže jako zajímavá, nebo ne. To bychom měli vědět do konce roku,“ sdělil mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Půjčku je podle něj možné za předem stanovených podmínek buď nechat převést do akcií EMH, nebo si ji nechat splatit.

„Naše zkoumání může, ale také nemusí potvrdit technologické a ekonomické předpoklady případné těžby. Je logické využít know-how naší společnosti Severočeské doly, která má s těžbou velké zkušenosti,“ vysvětlil generální ředitel ČEZ a předseda dozorčí rady Severočeských dolů Daniel Beneš.

O těžbě se „nahlas“ začalo mluvit až v roce 2017

Přestože firma Geomet, dceřiná společnost EMH, má povolení k průzkumu ložiska na Cínovci už od roku 2010, o těžbě se „nahlas“ začalo mluvit až v roce 2017, kdy tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal memorandum o spolupráci s EMH.

Přestože společnost v dokumentu slíbila, že do budoucna bude se státem spolupracovat, stalo se lithium na podzim 2017 hlavním tématem parlamentních voleb a politici ANO, SPD a KSČM obviňovali ČSSD z „krádeže za bílého dne“.

Podle analytiků je tak nynější spojenectví EMH s ČEZ spíše politickým gestem než důkazem, že by se těžba na Cínovci přiblížila.

„Angažmá ČEZ je třeba primárně chápat tak, že stát si jeho prostřednictvím snaží udržet kontrolu nad potenciální těžbou lithia. Současná vláda premiéra Babiše nechce riskovat, aby veřejnost získala dojem, že potenciál cínoveckého lithia promrhává nebo že případnou těžbu přepouští zahraničním či zcela soukromým subjektům,“ uvedl pro ČTK analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle ředitele Geometu Richarda Pavlíka se společnost EMH nikdy nebránila, aby měl český stát nad rozvojem ložiska kontrolu. Naopak EMH jeho vstup do projektu nabízela.

Rivalové na německé straně stejného ložiska nás předehnali

„A to hlavně z toho důvodu, aby projekt zprůchodnila. Bylo velice tristní dívat se na to, jak naše bezmála desetileté úsilí bylo téměř zablokováno a naši nejbližší rivalové na německé straně stejného ložiska, kteří začali mnohem později, nás předehnali a se silnou podporou německého státu pokračují plnou parou vpřed,“ vysvětlil.

Důkazem, že spolupráce státu s australskými těžaři až dosud neprobíhala hladce, je například nedávné prodloužení povolení jednoho z průzkumných území na Cínovci.

Zatímco firma žádala standardně o 5 let, ministerstvo životního prostředí jí udělilo povolení jen do konce roku 2020. Žádost o souhlas se stanovením dobývacího prostoru v části ložiska Cínovec Severovýchod pak ministerstvo zamítlo.

„Ministerstvo neudělilo společnosti Geomet předchozí souhlas k podání návrhu na stanovení dobývacího prostoru Cínovec IV, protože nebyly naplněny požadavky zákona pro jeho vydání. Rozhodnutí vydané 15. července dosud nenabylo právní moci, proto nyní nemůžeme sdělovat detaily rozhodnutí,“ upřesnil Ondřej Charvát z tiskového oddělení.

European Metal Holdings už dva roky čeká na finální studii

Pokud chce přitom Geomet v budoucnu na Cínovci lithium těžit, souhlas se stanovením dobývacího prostoru nutně potřebuje.

Její matka EMH mezitím už déle než dva roky čeká na finální studii proveditelnosti a závody s kanadskou těžařskou společností Bacanora, která plánuje těžit lithium na saské straně Cínovce, zatím prohrává na plné čáře. Kanaďané už povolení k těžbě mají, zatím však netěží.

Stejně zatím stojí plánovaná povrchová těžba lithia společností Cínovecká deponie, ovládané investiční skupinou RSJ miliardáře Karla Janečka. Ta sice získala povolení, když chce „přetěžit“ odpad po starší těžbě rud a získat z něj lithium.

Ovšem ani kdyby se jí to povedlo, nemá s ním jak naložit. „Bohužel pro toto zpracování nyní neexistuje výrobní kapacita ani v Česku, ani v celé Evropě,“ vysvětlil mluvčí firmy Martin Frýdl.

Na Cínovci je podle odhadů jedno z nejvýznamnějších ložisek lithia v Evropě. Dvě třetiny zásob leží v Česku, zbytek v Německu. Lithium, měkký a lehký stříbrně bílý kov s nejnižší atomovou hmotností ze všech kovů, je považováno za kov budoucnosti – používá se například při výrobě baterií.

Hovoří se o něm v souvislosti s elektromobilitou, ale například i kvůli získávání a uchovávání energie z obnovitelných zdrojů. V České republice jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů.

  • Nejčtenější

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jižní Morava si hýčká turisty v karavanech. Najdou lepší kempy i program

17. dubna 2024  5:36

Výlety na čtyřech kolech pořád táhnou. Sbalit si svoje bydlení do kamionu a vyrazit s ním na...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Sladká pomsta. Ústí svléklo Pardubice do naha a podruhé slaví semifinále

24. dubna 2024  21:11

Natřískaná hala burácela a slavila, domácí hrdinové si pořizovali tradiční, tentokrát hodně...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...