Kamila Stoklasová z ústeckého očkovacího oddělení zjišťuje na speciálním přístroji, zda je vyšetřovaný člověk napadený virem zika.

Kamila Stoklasová z ústeckého očkovacího oddělení zjišťuje na speciálním přístroji, zda je vyšetřovaný člověk napadený virem zika. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Ústav v Ústí má napilno, lidé volají kvůli viru zika i dvakrát denně

  • 3
I dvakrát denně se na oddělení očkování a cestovní medicíny Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem obracejí ti, kteří se chtějí nechat vyšetřit na virus zika. Jde většinou o lidi, kteří se vrátili ze zemí, kde se nebezpečná nákaza objevila.

„Volají těhotné ženy, ale i muži, kteří se vrátili z oblastí výskytu. Právě jsme dostali výsledky vyšetření těhotné ženy. Byla s manželem v Dominikánské republice, kde otěhotněla, a bála se, že by mohla být infikovaná, protože ji poštípali komáři. Výsledky jsou negativní, vše dobře dopadlo,“ uvedla Eva Jílková z očkovacího oddělení.

Virus zika

Přičítá se mu zvýšený výskyt mikrocefalie, která se projevuje zakrněním či předčasným ukončením růstu mozku dětí.

Virus zika

Další testy právě probíhají u jiné těhotné ženy, jež se vrátila z Kapverd, a u muže, který přijel z Mexika. Epidemie viru zika propukla loni v Brazílii a nebezpečná je hlavně pro těhotné ženy. V současné době je v Brazílii podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 1,5 milionu infikovaných a 4 180 případů mikrocefalie, na kterou už více než 40 dětí zemřelo.

„Virus zika byl poprvé diagnostikován v roce 1947 u opic v ugandském lese Zika, po něm se jmenuje. Přenášejí ho komáři rodu Aedes aegypti. Kvůli současné situaci v únoru WHO vyhlásila stav ohrožení zdraví lidí mezinárodního významu (o vyhlášení jsme psali zde),“ popisuje Jílková.

Bezprostřední riziko Česku nehrozí

WHO už varovala, že s příchodem jara a léta by se měla Evropa začít připravovat na případnou ochranu obyvatel. Podle střediska pro prevenci a kontrolu nemocí CDC by se totiž přenašečem viru mohl stát i komár tygrovaný, který se vyskytuje v jihovýchodním Rusku a jihoevropských státech od Řecka přes Chorvatsko, Itálii a Francii až po Španělsko.

Bezprostřední riziko šíření viru v Česku ale podle ní zatím spíše nehrozí, byť uznává, že o viru přibývají neustále nové informace a situace není moc přehledná.

„Sexuální přenos spermatem byl dosud na celém světě potvrzen u tří případů. Zatím se ale neví, jak dlouho virus ve spermatu přetrvává,“ dává příklad Jílková.

Zdravotní ústav radí lidem před cestou do rizikové oblasti

Jasné zatím není například ani to, zda infikovaná žena ještě v budoucnu bude moci mít zdravé děti. „Teoreticky si po prodělání onemocnění vytvoří protilátky a měla by být proti opakované infekci chráněná, stejně tak dítě,“ míní lékařka.

Zdravotní ústav situaci sleduje a podle jejího vývoje přijímá opatření. „Od konce února budeme provádět test, který prokáže virus v krvi či v moči při akutním onemocnění a až týden po jeho skončení,“ uvádí lékařka.

Zároveň ústav poskytuje poradenství těm, kteří například chystají vyjet do některé z rizikových oblastí.

„Radíme, jak se chránit, jaké repelenty používat, že je dobré nosit impregnované oblečení s dlouhými rukávy i nohavicemi, spát pod moskytiérou a sítě mít i ve dveřích a oknech,“ dodává Jílková.