Lidé si prohlédli rozestavěnou D8. Jezdit se tu bude v prosinci, řekl Ťok

  • 23
Pěšky, na kolech, na bruslích nebo třeba na skateboardu. Variant, jak si prohlédnout poslední nedokončený úsek dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi, byla v sobotu celá řada. Ředitelství silnic a dálnic tam uspořádalo den otevřených dveří. Auta tu mají začít jezdit 17. prosince. Slíbil to ministr dopravy Dan Ťok. Na akci se také objevila nová petice, která se zabývá mimoúrovňovou křižovatkou.

Před třemi lety dorazily na podobnou akci zhruba tři tisíce lidí, v sobotu to bylo dle odhadů více než třikrát tolik. Nedostavěná dálnice, o které se už řadu let hodně mluví a píše, byla obrovským lákadlem. „Chceme prostě vidět, jak to pokračuje. Bydlíme nedaleko. Jsme z obce, které se po dostavění dálnice hodně uleví,“ řekla Dagmar Králová, která na den otevřených dveří dorazila s manželem.

Když vstoupili na první zpřístupněný úsek, čekal je pohled na nabouraná auta Ředitelství silnic a dálnic. Úřad tím chtěl veřejnosti ukázat, jak jeho pracovníci při práci na silnicích denně riskují kvůli způsobu jízdy jiných řidičů. Nechyběl ani stánek, u kterého si návštěvníci mohli vyzkoušet, jaké to je být opilí nebo pod vlivem drog. Nechyběla ani simulace čelního nárazu a několik atrakcí pro děti. Ostatně, ne všechny zajímala D8. „Přijel jsem hlavně kvůli dětem, aby viděly stroje a tak,“ podotkl Václav Mrštík z Trmic.

Na konci tohoto úseku zazněl z pódia slib ministra dopravy Dana Ťoka (ANO). Podle něj jdou práce podle plánu a oficiální otevření připadne na 17. prosince. Připojil se k němu i šéf Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa. „Bude hotovo. Samozřejmě budou ještě probíhat dokončovací práce, ale řidiči už tu budou jezdit,“ podotkl s tím, že v tuto chvíli se dokončuje například jeden z mostů. Pracuje se i v místě, kde došlo před třemi lety k sesuvu. Až tam se veřejnost v sobotu nedostala. „Ty nejobjemnější práce jsou hotové, nebo se blíží do finiše,“ dodal mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Dálnice D8 je po sesuvu poškozená víc, než se čekalo. Ujela o 40 metrů

Termín dokončení dálnice se už několikrát posunul. I proto někteří návštěvníci tento optimismus nesdíleli. „Vůbec tomu nevěřím, že to stihnou,“ prohodila Eva Šebková z Teplic. Našli se ale i jedinci s opačným pohledem, i když k tomu přidali trochu ironie a sarkasmu. „Dostaví to, všechno zvládnou. Vždyť to dneska říkal sám ministr, ne?“ krčil rameny u tunelu Radejčín Pavel z Jílového. Jemu se po otevření úseku výrazně zkrátí cesta do práce. Právě tunel Radejčín byl druhou částí dne otevřených dveří.

Na akci se objevila také petice. Jejími autory jsou Strana zelených a Piráti, dva subjekty, které jdou společně do podzimních krajských voleb. „Diskutuje se o tom, že bude nájezd na dálnici u Radejčína. My navrhujeme, aby byl u Dobkoviček. Je to z toho důvodu, že nedaleko je lom, což samozřejmě představuje velký provoz. Kdyby byl nájezd u Dobkoviček, byla by zátěž pro okolí minimální, protože kamiony by na dálnici najížděly po 650 metrech. V opačném případě by to bylo po sedmi kilometrech a některé obce by tak byly hodně dopravně vytížené,“ řekl Lukáš Sláma ze Strany zelených. Po asi třech hodinách měl několik desítek podpisů. Sbírat se mají asi dva měsíce.