Pohled na Benešův most v Ústí nad Labem ze střechy ústeckého krajského soudu. (16. 10. 2019) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Ústí nad Labem uvažuje o lávce na Střekov, chce dostat turisty do centra

  • 7
Lávka pro chodce a cyklisty by mohla v budoucnu spojit střekovské nábřeží s prostorem za ústeckým hlavním nádražím. Záměr schválilo vedení krajského města a na projektovou dokumentaci vyčlenilo 4,8 milionu korun. Pokud vše půjde podle plánu, měla by stavba začít do tří let.

Na lávku město vypíše architektonicko-technickou soutěž. „To znamená, že součástí předloženého řešení by neměl být jen krásný obrázek, jak by to mělo vypadat, ale i výpočty a možnosti lávky včetně konstrukčních řešení,“ prozradil  Petr Nedvědický (ANO).

„Soutěž bude trvat rok, během druhého by se dodělala dokumentace a třetí rok by se mohlo začít stavět,“ doplnil primátor.

Kolik by měla lávka i s úpravou střekovského nábřeží stát, nyní nelze odhadnout, město však chce na stavbu sehnat dotaci.

Vybudováním lávky chce město do centra dostat turisty a umožnit jim bezpečnější cestu z jednoho břehu Labe na druhý. Původně se zvažovalo, že to umožní rekonstrukce mostu Edvarda Beneše, již připravuje Ústecký kraj.

„Máme však informace, že kraj nám nepomůže při přestavbě mostu Edvarda Beneše vytvořit pro cyklisty důstojný přejezd. Město si ale lávku pro turisty a pěší zaslouží,“ dodal primátor.

Podle jeho náměstkyně Věry Nechybové (UFO) jednalo město s vedením kraje a požadovalo, aby součástí rekonstrukce Benešova mostu bylo rozšíření pochozích ploch pro občany i samostatná část pro cyklisty.

„To se nám nepodařilo. Myslím, že je to velká škoda. Dnes je přejíždění Benešova mostu pro cyklisty spíš hazardování se životem, potřebujeme je bezpečně dostat i do centra a začít se zabývat rozvojem cykloturistiky,“ uvedla Nechybová.