Opravený kulturní dům v Roudnici se otevírá, nově má výsuvné hlediště

  • 2
Zhruba s měsíčním zpožděním oproti původnímu plánu se dnes veřejnosti otevírá po dvouleté rekonstrukci kulturní dům v Roudnici nad Labem. Největším přínosem přestavby je úprava hlavního sálu, kde projektant navrhl speciální výsuvné stupňovité hlediště a propojení sálu s restaurací a vyhlídkovou terasou.

„Přestavbou se změnil celý vstupní prostor a částečně i vnitřní dispozice budovy tak, aby uspořádání lépe odpovídalo své historické podobě,“ popisuje mluvčí města Jan Vancl.

Zachován zůstal původní krov, podlahy a původní jsou také okna, pouze prošla repasí. Největším přínosem přestavby je úprava hlavního sálu, kde projektant navrhl výsuvné stupňovité hlediště a propojení sálu s restaurací a vyhlídkovou terasou.

„Všichni návštěvníci z hlediště dobře uvidí na pódium, při plesech se hlediště zasune pod balkon a vznikne taneční parket,“ vypočítává výhody Luděk Jirman, ředitel společnosti Říp, která kulturní dům provozuje a zajišťuje program pro zdejší kino či divadelní sál.

Opraven byl také dříve nepoužívaný balkon a na boční straně sálu byl vybudován ještě jeden, s posezením u stolečků. Opraven byl i tzv. domeček, zázemí pro umělce včetně nové šatny, maskérny nebo sociálního zařízení.

Na řemeslníky při opravách čekala také dvě překvapení. V tzv. kulatém salonku byly pod nánosy malby objeveny původní ručně tištěné papírové tapety. Ornament tapety je složen z florálních motivů a jedná se o nekonečně se opakující vzor vytvořený pětibarevným soutiskem na tónovaném papíře.

„Dá se předpokládat, že když na počátku padesátých let došlo k prvním úpravám budovy, byly už tapety zakryté,“ vysvětluje Jirman. Díky poskytnuté dotaci z ministerstva kultury se podařilo původní tapety zrestaurovat.

Druhým překvapením bylo odkrytí nástěnných reklam z počátku minulého století v prostoru bývalé kuželny. „Už tehdy stěny kuželny fungovaly jako prostor pro reklamu, na zboží nebo služby. Pod omítkou o nich nikdo nevěděl,“ zmiňuje Jirman.

Budova dnešního „kulturáku“ byla postavena v roce 1709 jako sezonní zámeček, od padesátých let minulého století je zapsána na seznam kulturních památek. Opravy trvaly dva roky a vyšly na více než 71 milionů korun. Celá částka byla hrazena z rozpočtu města, které je vlastníkem budovy.

Prohlídky pro veřejnost

Kulturní dům se měl veřejnosti otevřít již před měsícem, zavedená opatření proti šíření koronaviru však plány překazila. „Na konci října jsme měli připravený otevírací týden, ten se samozřejmě neuskutečnil,“ říká Jirman.

První návštěvníci se tak do zrekonstruovaného objektu poprvé podívají až dnes a o víkendu. „Pro zájemce uspořádáme od pátku do neděle několik prohlídek, první začíná v pátek ve tři odpoledne,“ zve všechny Jirman. 

Kvůli dodržení vládních opatření je omezen počet osob ve vnitřních prostorách, proto je nutné si před prohlídkou za symbolickou jednu korunu koupit vstupenku. K dispozici jsou v roudnickém informačním a dopravním centru Podřipska, online na webových stránkách kulturního domu nebo přímo na recepci před začátkem prohlídky.