Předseda mosteckého bytového družstva Krušnohor František Ryba

Předseda mosteckého bytového družstva Krušnohor František Ryba | foto: Tomáš Kassal, 5plus2.cz

Družstvo Krušnohor má rok na zvolení vedení, jinak mu hrozí likvidace

  • 0
Největší stavební a bytové družstvo v Česku, mostecký Krušnohor, má po více než roce a půl bezvládí nové vedení. Na dobu jednoho roku ho jmenoval ústecký krajský soud s tím, že během určené doby musí být zvoleno řádné vedení. Pokud nedojde k dohodě, hrozí družstvu s dvaceti tisíci byty i likvidace.

Původní vedení družstva, které disponuje byty v Mostě, Litvínově a Meziboří, nechal soud vymazat z obchodního rejstříku v červenci 2019 poté, co pražský vrchní soud potvrdil rozsudek ústeckého krajského soudu ohledně neplatnosti volby představenstva družstva, k níž došlo na shromáždění delegátů v červnu 2016.

Následně nastal v družstvu rozkol, kdy dvě zájmové skupiny nezávisle na sobě navrhly soudu své kandidáty na členy představenstva.

Soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Jindra Nejtková dnes jmenovala sedm zástupců vybraných z obou návrhů. V poměru pět ku dvěma v něm mají navrch zástupci původního vedení družstva v čele s jeho ředitelem Františkem Rybou.

„Převažuje zájem o kontinuální pokračování vedení družstva osobami, které mají několikaleté zkušenosti s vedením družstva. Zároveň je však třeba slyšet názory a návrhy členské základny,“ zdůvodnila soudkyně své rozhodnutí s tím, že na zvolení nového představenstva Stavebního a bytového družstva (SBD) Krušnohor vymezila dobu do 2. února příštího roku.

Jsme rádi, že soud rozhodl tak, jak rozhodl. Jde o to, aby družstvo začalo fungovat.

Eduard Belšánzástupce ředitele SBD Krušnohor Františka Ryby

Nebude-li nové představenstvo schopné své funkce plnit, může soud družstvo bez návrhu zrušit a nařídit jeho likvidaci.

„Jsme rádi, že soud rozhodl tak, jak rozhodl. Jde o to, aby družstvo začalo fungovat. Máme rok na to jmenovat představenstvo,“ uvedl Eduard Belšán, který v soudním řízení zastupoval Františka Rybu, jenž se ze zdravotních důvodů z jednání omluvil.

Naopak nesouhlas s rozhodnutím soudu neskrýval Lubomír Gomboš, jehož úspěšná žaloba ohledně neplatnosti volby představenstva v červnu 2016, stojí za dnešní situací.

„Celou dobu jsme namítali, že družstvo je manažersky ovládané. Hlavní slovo má ředitel František Ryba, který zastává všechny funkce, které jsou důležité pro volbu představenstva. Je předsedou volební komise, redakční rady zpravodaje SBD Krušnohor a je ředitel družstva, kde ovládá administrativní složku družstva,“ řekl po skončení jednání soudu.

Obávám se, že volby nebudou autentické

„Obávám se, že pokud bude volby zajišťovat ve většině bývalé představenstvo, tak volby nebudou autentické,“ sdělil, ačkoliv i on je jedním z nově jmenovaných zástupců představenstva.

Obě strany mají nyní patnáct dnů na případné odvolání. Zda ho využijí, nechtěla ani jedna strana sporu po vynesení verdiktu sdělit.

Zklidnění situace v družstvu však zřejmě není na pořadu dne. Koncem ledna vydal ústecký krajský soud na základě žádosti Lubomíra Gomboše i dalších členů družstva předběžné opatření, podle kterého nesmí družstvo například likvidovat zápisy o průběhu shromáždění delegátů od roku 1996 do roku 2019.

U soudu navíc leží další žaloby na bývalé vedení SBD Krušnohor, v nichž Lubomír Gomboš požaduje, aby bývalí zástupci družstva zaplatili škodu, která vznikla nevýhodným rozprodejem družstevních bytů několika realitním investorům.