Oproti Evropě je u nás pivo v restauraci stále levné, říká majitel pivovaru

  7:30
Pivovar Falkenštejn sídlící v Krásné Lípě na Děčínsku slaví desáté narozeniny. Za dekádu fungování získal značné renomé. Z jeho nabídky si vyberou jak tradiční pivaři, tak ti, kteří chtějí objevovat a ochutnávat. „Zpětně vnímám, že naše začátky byly amatérské,“ říká Jan Srb, jednatel a manažer pivovaru.
Jan Srb, jednatel a manažer pivovaru Falkenštejn

Jan Srb, jednatel a manažer pivovaru Falkenštejn | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

V jednom ze starších rozhovorů jste přiznal, že do roku 2005 jste Krásnou Lípu neznal a první noc před otevřením pivovaru jste se cítil jako v cizím městě. Jak moc se váš pohled za ty roky proměnil?
Dnes, po deseti letech fungování pivovaru, považuji Krásnou Lípu za svůj druhý domov. Prakticky každý týden pendluji mezi Prahou a Krásnou Lípou. V Praze mám rodinu, v Krásné Lípě práci.

Jaké byly vůbec první ohlasy po otevření pivovaru? Vnímali vás místní pozitivně, nebo jste od nich cítil nedůvěru?
Myslím, že ohlasy nebyly úplně špatné, i když po deseti letech zkušeností vnímám, že začátky byly celkem amatérské a vlastně jsme se všechno učili za běhu. Samozřejmě hodně lidí nevěřilo, že by tady mohl pivovar fungovat a uspět. Někteří si dokonce mysleli, že varna je jenom kulisa a pivo kupujeme z jiného pivovaru.

Interiér pivovaru prošel od roku 2013 úpravami. To kvůli komfortu zákazníků?
Za tu dobu proběhly dvě zásadní změny. Tou první a největší byl v roce 2015 odkup vedlejšího objektu, který jsme kompletně rekonstruovali a kde jsme instalovali nový pivovar s větší kapacitou. Ve druhém patře jsme pak vybudovali penzion. Tyto úpravy byly dokončeny v roce 2017. Ke komfortu zákazníků určitě přispělo přesunutí varny z restaurace, což ale dnes nepovažuji za dobré řešení. Druhá významná investice byla provedena v letošním roce. V rámci ní jsme rozšířili kuchyň, jelikož původní již nestačila kapacitně ani technicky. Rekonstrukce kuchyně naopak přispěla ke komfortu kuchařů, kterým zároveň umožňuje připravovat jídla lépe a efektivněji.

Nakyslé pravěké pivo chutná po jitroceli, recept ladili na olomoucké univerzitě

Pomohl i vám boom minipivovarů?
Boom minipivovarů byl reakcí na touhu spotřebitelů po větší rozmanitosti pivního trhu i ochutnávání nových pivních stylů. Na druhé straně tento boom znamenal, že dnes být jenom malým pivovarem žádný úspěch nezaručuje.

Jaká je vůbec cena třeba klasického jedenáctistupňového piva, kterou je pivař v restauraci ochoten zaplatit? Existuje v tomto ohledu „psychologická hranice“?
Psychologická hranice určitě existuje a souvisí také se značkou a pivním stylem, který si konzument kupuje. Dnes nemají lidé zpravidla problém zaplatit za prazdroj a svrchně kvašená piva z řemeslných pivovarů přes 60 korun. Ale jsou i pivní styly, kde konzument nemá problém zaplatit 90 až 100 korun za půllitr. Na druhou stranu u desítky nebo českého ležáku je psychologická hranice posazena níže. Ale při srovnání s cenami v Evropě je u nás pivo v restauraci stále levné.

Pivovar Falkenštejn

Nachází se v Krásné Lípě na Křinickém náměstí, založen byl v roce 2013. V původním krásnolipském pivovaru se pivo přestalo vařit po druhé světové válce, pak byl objekt zbourán. Pivní portfolio Falkenštejnu tvoří čtyři základní piva, světlý ležák Světák 11°, polotmavý ležák Ostroff 12°, americký ALE Rudoch 13° a tmavý ležák Dittrich 14°. Nabídku doplňují speciály.

Vaše pivo se dá sehnat v různých koutech České republiky. Do kolika zemí v zahraničí pivo dovážíte a kde je o něj největší zájem?
V současné chvíli zhruba 75 až 80 procent naší produkce distribuujeme mimo naši pivovarskou restauraci. Hlavními odběrnými místy jsou regiony Českého Švýcarska, Ústecka a Liberecka, částečně i Praha. V zahraničí máme pár stálých odběratelů v přilehlé části Saska. Historicky se naše pivo objevilo i ve Velké Británii, na Slovensku nebo v Rusku. Ale to byly většinou jednorázové akce.

Bavili jsme se o pozitivech. Kdy jste naopak prožívali nejkrušnější časy? Bylo to během covidové pandemie?
Nejkrušnější časy jsme prožívali hned na začátku, po otevření pivovaru. Ale to ve většině podnikání je nejtěžší zvládnout první dva roky. A ano, druhým složitým momentem byl začátek pandemie covidu, kdy se zavřely restaurace a byla to úplně nová situace, na niž člověk nemohl být připraven. Náročné jsou vlastně celé poslední čtyři roky, které byly ovlivněny covidem, válkou, energetickou krizí a nakonec i kůrovcovou kalamitou a požárem v Českém Švýcarsku. Bohužel situace v Českém Švýcarsku byla následně i špatně komunikována a celý problém nafoukly i novinové články, což poškodilo mediální obraz našeho regionu.

Za problém považuji rovněž selhání správy Národního parku České Švýcarsko při zprůchodnění turistických cest po kůrovcové kalamitě. Zatímco v Saském Švýcarsku jsou dnes turistické cesty po kůrovcové kalamitě perfektně vyčištěné a průchozí, u nás tomu tak bohužel není. Věřím, že pod novým vedením národního parku se tento problém podaří do příští sezony vyřešit.

Hrozil reálně v průběhu pandemie zánik pivovaru?
Nehrozil nám bezprostřední zánik ve smyslu, že bychom nebyli schopni splácet naše finanční závazky, nicméně stejně jako celému pivovarnictví a gastru se nám snížily obraty a ziskovost.

Máte do budoucna s pivovarem nějaké významné plány?
V podnikání musíte pořád pracovat na plánech, jinak ustrnete. Pracujeme na řadě malých i větších záměrů, jejichž realizaci v budoucnu zvažujeme. Chceme se posouvat nejenom v kvalitě našich produktů a služeb, ale máme i plány na možné rozšíření pivovaru a našich provozů.

Spojit pivo s vínem trvalo roky. Češi naše pokusy berou, říká majitel pivovaru

Jaké pivo mimochodem z vašeho portfolia nejvíc chutná vám osobně?
Mám rád ležáky i svrchně kvašená piva. V létě nejradši piji naši světlou jedenáctku Světáka a devítistupňový ALE Svižnej Emil. V zimě mám naopak rád trochu silnější piva a z našeho výběru si rád dám třeba čtrnáctistupňové tmavé pivo Dittrich.

A co vám chutná od konkurence?
Ochutnávám jak piva z malých pivovarů, tak určitě nepohrdnu dobře ošetřenou plzní nebo budvarem. Ochutnávky piv z malých pivovarů mi slouží nejen pro porovnání s našimi pivy, ale v případě pivních stylů, které nevyrábíme, také jako inspirace.

26. září 2015

Autor:

Nejčtenější

Z fotbalisty dělník. Prý jsem druhý Lavi, kokain je zlo, říká potrestaný Gedeon

Blonďaté a kudrnaté vlasy, věčný úsměv na tváři. Filip Gedeon vypadá jako andílek, ale v očích má čerty. Kopal ve Spartě s Hložkem, Karabcem nebo Sejkem, jenže taky šňupal kokain. Když ho loni...

Prodám tobogan. Podnikatel se zbavuje černé stavby, úřad nařídil odstranění

Premium

Kontroverzní dvanáct metrů vysoký tobogan v Kladrubech u Teplic je na prodej. Podnikatel Petr Kubík ho postavil načerno na své zahradě před téměř čtyřmi lety. Stavební úřad mu opakovaně zamítl žádost...

K dětem ve školce se chovaly hrubě, rozhodl soud. Učitelkám vyměřil podmínky

Okresní soud v Chomutově ve čtvrtek rozhodl o vině trojice učitelek mateřské školy v Klášterci nad Ohří. Podle soudu se nepřiměřeně hrubě chovaly ke svěřeným dětem. Tím ohrozily psychické zdraví...

Už nejsme montovnou Evropy, tvrdí žena, která v regionu staví haly

Jako šafránu je žen ve vrcholných manažerských pozicích, zejména co se týče průmyslových odvětví. Jednou z těch, které pronikly do světa, v němž dominují muži, je dvaačtyřicetiletá Klára Sobotková....

Za oběť rekonstrukce krytého potoka padly desítky stromů, lidé se zlobí

V Pražské ulici v teplických Proseticích padlo za oběť rekonstrukce krytého potoka Bystřice 38 vzrostlých stromů a 188 metrů čtverečních keřových porostů. Nová výsadba, kterou Povodí Ohře plánuje...

Z urgentu do ordinace praktika. Láká mě mít vracející se pacienty, říká lékař

Ještě několik stovek nových pacientů se může zaregistrovat do nově otevřené ordinace praktického lékaře pro dospělé v teplické nemocnici. Zřídila ji a moderními přístroji vybavila společnost Krajská...

11. února 2025  6:05

Bankám v Ústeckém kraji vyhrožoval anonym bombou, policisté po něm pátrají

Policisté prověřovali anonymní výhrůžku bombou v pobočkách ČSOB v Ústí nad Labem a v Kadani. V dotčených prostorách proběhla evakuace. Místa ohledávali policisté i hasiči. V pět hodin odpoledne...

10. února 2025  15:57,  aktualizováno  17:30

UFO už je tady, baví se Severočeši nad halovým jevem. Vytváří kruh kolem Měsíce

V noci na pondělí mohli obyvatelé severozápadu Čech pozorovat zajímavou světelnou show na obloze. Kolem Měsíce byl patrný širší kruh. Pokud bude jasná obloha, měl by být vidět i dnes večer. Může za...

10. února 2025  14:37

VIDEO: Nazdar a padej. Muž na odlehlé cestě vyhodil štěně z auta a odjel

Policisté se zabývají případem muže, který na odlehlé cestě u Novosedlic na Teplicku vyhodil z auta několikaměsíční štěně. Po psovi se ohnal nohou, aby šel pryč, a z místa pak ujel. Zvíře je aktuálně...

10. února 2025  12:46

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nakreslili mi tečky na obličej a dekolt. Pět let tajila práci na Kingdom Come 2

Zatímco česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 právě zažívá zasloužený úspěch, práce na motion capture, tedy...

Adam Mišík o svém handicapu: Mohli jsme to léčit, ale rodiče nechtěli

Že by znal podobnou situaci z vlastního života, Adam Mišík popírá. Ale zahrál si ji rád. Ve filmu Holka od vedle je...

Zvyšují riziko úmrtí. Průmyslové potraviny zavrhla dosud největší studie

Její verdikt není unikátní, obdobný vynesly mnohé předchozí výzkumy. Jenže aktuální studie se chlubí největším,...

Janek Ledecký tajil děti a teď i vnučku. Skoro dva roky je dědečkem

Kondici má jako čtyřicátník a figuru taky, nakonec hojně ji předvádí i v dokumentu, který o něm natočila Česká...

Někde to stále mírně táhne, hodnotí Rolins lifting po roce. Je ale spokojená

Zpěvačka Dara Rolins (52) před rokem absolvovala vylepšení u plastického chirurga. Přestože neplánovala o liftingu...