Jiří Zelenka (vlevo) se svým advokátem Tomášem Gřivnou.

Jiří Zelenka (vlevo) se svým advokátem Tomášem Gřivnou. | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Kauza údajného pomlouvání náměstkyně ministra skončila promlčením

  • 2
Někdejší vlivný mostecký politik a podnikatel Jiří Zelenka definitivně vyvázne bez trestu v případu údajné pomluvy mostecké zastupitelky a náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové. O ní podle obžaloby prohlašoval, že uplácí zastupitele. Krajský soud stíhání zastavil kvůli promlčení.

„Trestní odpovědnost obžalovaného zanikla z důvodu uplynutí promlčecí doby. Jeho trestní stíhání je proto nepřípustné,“ píše v usnesení ústeckého krajského soudu předseda senátu Radek Šnajdr.

Pro úplný začátek příběhu je potřeba se vrátit do roku 2015. Podle obžaloby tehdy Jiří Zelenka, dříve výrazná osobnost hnutí Severočeši.cz, řekl při telefonátu s redaktorkou ČTK, že Berenika Peštová uplácí zastupitele. Své tvrzení podle žalobce navíc o několik měsíců později obhajoval v pořadu České televize 168 hodin.

Vést ho k tomu mělo přesvědčení, že Peštová stála za schůzkou, na které po rozpadu městské vlády (koalice Severočechů Most, komunistů a ANO) politici ANO, Sdružení Mostečané Mostu a KSČM nabízeli zastupiteli Severočechů Most Jiřímu Švábovi výhody za podporu nové koalice.

Šváb setkání nahrával a Zelenka následně záznam předal médiím a policii.

Peštová, která je mosteckou zastupitelkou, náměstkyní ministra životního prostředí a nově také poslankyní, se setkání nezúčastnila. Od začátku tvrdila, že o něm neměla nejmenší tušení.

Kauza doputovala k soudu v roce 2017. Mostecký soud nejprve formou trestního příkazu Zelenkovi, jenž se s obžalobou nikdy neztotožňoval, uložil pokutu 300 tisíc. Expolitik s tím ale nesouhlasil, podal odpor a došlo tak ke konání hlavního líčení.

Odvolání kvůli odůvodnění

Při něm soudkyně v červnu 2018 rozhodla o stejné sankci. Krajský soud však verdikt zrušil a s řadou výtek jí případ vrátil zpátky. V reakci na to letos Zelenku zprostila obžaloby.

Proti tomu se ale odvolal státní zástupce, Peštová a překvapivě i sám Zelenka, jemuž se nelíbilo, jak soudkyně své rozhodnutí zdůvodnila. Do Zelenky se totiž docela ostře opřela.

V Ústí tedy nyní Zelenkovo trestní stíhání zastavili. „Obžalovaný byl stíhán pro dva přečiny pomluvy, pro které byl ohrožen trestem odnětí svobody až na dvě léta nebo trestem zákazu činnosti. Jeho trestní odpovědnost tak zaniká uplynutím tříleté promlčecí doby,“ uvedl soudce Šnajdr.

Ta začala běžet od začátku poté, co v Mostě během zmíněného června 2018 vynesla soudkyně odsuzující rozsudek. Uplynula tak letos v červnu.