Krajský soud v Ústí nad Labem.

Krajský soud v Ústí nad Labem. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Soud zamítl návrh na opakování voleb v Bílině a Benešově nad Ploučnicí

  • 0
Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl návrh na neplatnost komunálních voleb v Bílině na Teplicku. Návrh se týkal nepřípustné manipulace s volebními lístky a ovlivňování voličů. Volby platí i v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku, kde se spor týkal podobnosti volebních a městských novin.

Rozhodnutí jsou pravomocná. Navrhovatel chce v případu Bíliny podat stížnost proti rozhodnutí k Ústavnímu soudu.

Volby v Bílině napadl u soudu Pavel Musil ze sdružení Nezávislí v Bílině HNHRM. Soud na základě jeho návrhu nechal přehrát 11 videonahrávek. 

Lidé v nich uváděli, že dostávali 300 nebo 400 korun za to, že vhodí do urny lístky pro konkrétní stranu. Někteří říkali, že k volbám právě kvůli uplácení nešli.

Navrhovatel zpochybňoval také špatný proces ohledně jmenování okrskových volebních komisí. „Dospěli jsme k závěru, že vše proběhlo v souladu se zákonem,“ uvedla soudkyně Markéta Lehká.

V případě nepřípustné manipulace s volebními lístky uloženými v urnách ze strany volebních komisařů při sčítání soud dospěl k závěru, že šlo o nepodložená tvrzení.

Všechny důkazy ohledně možného uplácení voličů soud vyhodnotil jako neprůkazné. Na videozáznamech nebyly vidět tváře lidí, uvedena nebyla jména. „Videa byla točena na základě návodných otázek,“ namítla soudkyně.

V roce 2014 soud nařídil opakování voleb v Bílině kvůli kupčení s hlasy. Podle soudkyně tehdy byli voliči manipulováni zvenčí. „Tady mělo dojít k manipulaci voličů zevnitř (od komisařů), což se neprokázalo,“ prohlásil soud.

Nevyloučil v jednotlivých případech pokusy o manipulací s voliči, nikoli však v zásadní intenzitě.

Tiskovina volby neovlivnila, uvedla soudkyně

Říjnové hlasování v Benešově nad Ploučnicí napadli dva zástupci KSČM kvůli distribuci volebních novin krátce před hlasováním. Tiskovina vydaná některými volebními stranami se velmi podobala oficiálním městským novinám. 

Podle soudu navrhovatel neprokázal, že vydáním volební tiskoviny byly volby nepřípustně, natož hrubým způsobem ovlivněny. 

„Porovnáním obou novin soud dospěl k závěru, že čtenář byl schopen odlišit obě tiskoviny,“ řekla Lehká. 

To, že volební noviny dostali lidé do schránek krátce před hlasováním, nevybočuje podle soudu ze zvyklostí a je normální, že strany se snaží ovlivňovat voliče do poslední chvíle.

Ústecký krajský soud obdržel 27 stížností na volby, jednu stížnost navrhovatel stáhl těsně před vynesením rozsudku. Rozhodnutí zatím nepadlo ve třech případech, všechny ostatní návrhy soud zamítl.

,