Luboš Dörfl, předseda Krajského soudu Ústí nad Labem | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Severočeská justice se rozjela, předseda krajského soudu chce zpět do Prahy

  • 1
Krajský soud v Ústí nad Labem možná v brzké době opustí jeho současný předseda. Luboš Dörfl se totiž uchází o post předsedy Vrchního soudu v Praze. V boji o prestižní funkci má přitom překvapivě pouze jediného soupeře.

„Severočeská justice se rozjela a v personální oblasti se podařilo dosáhnout zklidnění a větší stability,“ řekl pro MF DNES Dörfl.

„Na krajském soudu i na soudech okresních mám teď kolem sebe ve vedení skvělé lidi, a jestli z té mašiny vystoupím o rok dříve nebo později, už na fungování zdejší justice nebude mít zásadní vliv,“ dodal Dörfl, jenž do předsednického křesla ústeckého krajského soudu usedl v roce 2014 a jeho funkční období by mu tak vypršelo za dva roky.

Než přišel na sever Čech, kde se justice především kvůli vysoké případové zátěži z minulosti a letitému nedostatečnému počtu soudců dlouhodobě potýká s přízviskem nejpomalejší, byl soudcem právě na Vrchním soudu v Praze.

„V pražském vrchním soudu vidím velký potenciál a bylo by mi asi líto, pokud bych nevyužil možnost se na jeho další perspektivě podílet. Navíc na roky tam strávené moc rád vzpomínám,“ uvedl.

Podle dřívějších informací Lidových novin je druhým kandidátem současný místopředseda pražského vrchního soudu Jan Sváček.

Vítěze vybere komise. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová ho pak navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi ke jmenování.

„Výběrové řízení se uskuteční v září, kdy také budeme znát jméno toho, koho komise doporučí,“ uvedl v úterý mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka.

Současný předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš opustí funkci v lednu.