Krajská zdravotní omezuje kvůli dovoleným lékařů a sester provoz některých oddělení (ilustrační

Krajská zdravotní omezuje kvůli dovoleným lékařů a sester provoz některých oddělení (ilustrační | foto: Petr Janeček, MAFRA

Nemocnice v Ústeckém kraji omezují péči, lékaři mizí na dovolenou

  • 10
Firma Krajská zdravotní spravující pět největších nemocnic v Ústeckém kraji omezuje na některých odděleních provoz. Kvůli dovoleným má totiž potíže s rozdělováním služeb mezi personál.

Vedení společnosti zdůrazňuje, že takový postup v tomto období volí každý rok. Podle některých lékařů a sester se tak však děje i kvůli nedostatku personálu.

„K přechodnému prázdninovému omezení provozu zejména lůžkových oddělení přistupují jednotlivé nemocnice každoročně. Většinou se jedná o uzavírku částí oddělení, ale dále je zachována neodkladná péče,“ řekl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Pacienti se tak nemusí obávat, že by je v případě nouze nikdo neošetřil, zajistit služby bez chybějících kolegů je ovšem složité.

„Říci, že jde o prázdninový provoz, se hodí. Děčínská neurologie je zavřená, protože tři zdejší lékaři by s dovolenými provoz nezvládli. Totéž platí i pro zdejší dětské oddělení, kde by měla personální situace stabilizovat v září,“ uvedla po zárukou anonymity jedna z děčínských lékařek.

„Ale potíže čekají na ústecké kardiochirurgii, kde končí dva doktoři, před zavřením je mostecká psychiatrie a část ústeckého plicního oddělení se musela zavřít kvůli nedostatku sester,“ dodala lékařka.

Situace je kritická na všech odděleních, říká lékař

Podle jejího kolegy z Ústí nad Labem je kritická situace všude. „Ne na několika odděleních, ale na všech chybí lékaři a sestry. Situace je nyní složitá třeba na ústeckém dětském oddělení, kam přichází všichni malí pacienti z Děčínska, protože je dětské oddělení nemocnice v Děčíně dočasně zavřené. V Ústí jsou tak stále plné ordinace a fronty,“ sdělil lékař.

Největší otazník nyní visí nad mosteckou psychiatrií, jejíž primář o prázdninách odchází do privátní praxe a žádný z lékařů nemá kvalifikaci zastávat jeho post.

„Co bude dál, nikdo neví. Když zdejší oddělení skončí, zbude na celý kraj jediné oddělení v Ústí, což je naprosto šílené. Nebude místo, kde hospitalizovat nemocné, kteří akutně potřebují pomoc,“ řekla senátorka a mostecká lékařka Alena Dernerová.

Krajská zdravotní zavírání oddělení odmítá

Vedení společnosti odmítá, že nedostatek lékařů ohrožuje chod některých oddělení nebo by se některá mohla zavřít.

„Nesměšoval bych prázdninový personální podstav s obecným nedostatkem zdravotníků. Ten samozřejmě situaci komplikuje, ale není primárním důvodem prázdninových omezení,“ sdělil Vondra.

Podle jeho slov je současný prázdninový provoz je v zásadě obdobný jako v jiných letech, jen se vzhledem k vyššímu počtu chybějících lékařů a sester na některých odděleních složitěji prázdninový chod plánuje.

„Počty chybějících zdravotníků se meziročně zvýšily, nyní hledáme 130 lékařů ze zhruba 900 a 66 všeobecných sester z 2 500,“ přiznal však Vondra.

To je výrazně více než na jaře. V dubnu Krajská zdravotní do plánovaného stavu hledala 44 lékařů a 28 sester.