ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

V Ústeckém kraji začínají kotlíkové dotace, rozdělí se 167 milionů korun

  • 1
V Ústeckém kraji dnes odstartovalo šesté a poslední kolo oblíbených kotlíkových dotací na pořízení ekologického vytápění rodinných domů. Severočeši si mohou rozdělit 167 milionů korun, žádat o příspěvek půjde jen elektronicky. Na krajský úřad je nutné dokumenty dodat do konce října příštího roku.

„Cílem programu je zlepšit ovzduší. V celé zemi bylo zatím vyměněno 56 tisíc kotlů a díky tomu se množství emisí karcinogenního benzo(a)pyrenu, který na sebe váže prach, podařilo snížit předběžně o 11 až 12 procent a z ovzduší jsme stáhli 2 tisíce tun prachu,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Brabcův resort vyjednal s EU celkem devět miliard korun na všechna kola dotací a přispěl i stát.

Obyvatelé kraje již s dotací vyměnili přes 3 tisíce kotlů a kraj jim proplatil 327 milionů korun.

„Zájem v prvních kolech byl tak velký, že dotace byly rozděleny během několika hodin. Takový zájem nyní nečekáme, avšak věříme, že se přihlásí ještě dost osob a všech 167 milionů korun rozdělíme,“ sdělil náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD).

Lidé mohou žádat dotaci na výměnu neekologických kotlů 1. a 2. emisní třídy na pevná paliva a na uhlí za nový plynový kotel, kotel na biomasu, dřevo nebo za tepelné čerpadlo. Dotaci už nově nelze žádat na kombinované kotle, které umožňují i spalování uhlí.

Poskytovaná dotace na nové vytápění rodinných domů je 90 až 120 tisíc. Obyvatelé některých měst a obcí v kraji navíc mohou získat dalších 7,5 tisíce korun, protože podle měření hydrometeorologického ústavu žijí v místech s nejvíce znečištěným ovzduším.

Chudší lidé mají možnost získat bezúročné půjčky

Dotace pokryje maximálně 80 procent nákladů. Pro představu: cena kotlů na biomasu začíná zhruba u 70 tisíc korun, u tepelných čerpadel přibližně na 120 tisících korunách.

Novinkou také je, že chudší lidé mají možnost získat od měst a obcí bezúročné půjčky na stoprocentní předfinancování koupě nového zdroje vytápění.

Peníze obecní samosprávy získaly, pokud se přihlásily do státem vyhlášeného programu bezúročných půjček. Zatím v něm figuruje 199 měst a obcí – z Ústeckého kraje jich je 25 a ty požádaly o 29 milionů.

Je to například Česká Kamenice, Libčeves, Kozly, Dolní Poustevna nebo Ústí nad Labem. Krajské město už finance přislíbilo 35 žadatelům a další peníze jsou ještě k dispozici. V Litoměřicích zatím o bezúročnou půjčku požádal jeden zájemce, Louny nebo Teplice ji lidem dávat nebudou, protože většina zájemců si kotle již vyměnila.

Maximální výše bezúročné půjčky může být 200 tisíc korun

Maximální výše bezúročné půjčky může být 200 tisíc korun a lidé finance vrátí z dotace přidělené krajem a zbylou sumu musejí doplatit do pěti let.

„Zatím malý zájem v Ústeckém kraji nás překvapil. Je to historická šance, která se také už nemusí opakovat. Navíc peníze, které města a obce dostanou od kraje, mohou využít na další projekty,“ poznamenal Brabec. Je to například zateplení škol, úřadů či zadržování vody v krajině.

Nové kotle by si měli lidé pořídit, protože od 1. září 2022 nepůjde topit ve starých kamnech 1. a 2. emisní třídy, a to zejména na uhlí. Při porušení může přijít pokuta až 50 tisíc korun. Kdo nový kotel nemá, bude jasné z registru revizí kotlů v rodinných domech.