Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

O dotace na nové kotle budou zájemci v kraji žádat už jen elektronicky

  • 1
O oblíbenou kotlíkovou dotaci na výměnu starých kotlů v Ústeckém kraji půjde nově žádat pouze elektronicky. Už nyní si zájemci mohou formuláře na webu kraje předvyplnit a připravit. Start příjmu žádostí začne poslední říjnový den v 10 hodin.

„Zvolili jsme tento způsob, aby už žadatelé nemuseli stát hodiny před úřadem a čekat, až se otevře podatelna, aby žádost odevzdali mezi prvními,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Kraj rozdělí v další výzvě 156 milionů korun, jedna domácnost může získat až 127 500 korun. Příspěvek tak dostane minimálně 1 683 domácností.

Další novinkou je, že už nelze žádat dotace na kotle výhradně na uhlí, pouze na kombinované, tedy spalující uhlí a biomasu, dále plynové kotle, pouze na biomasu a na tepelná čerpadla. 

Další kolo dotací není jisté

Vyřadit kotle jen na uhlí bylo podmínkou Evropské unie. „Když se vyhodnotila první výzva, překvapivě se zjistilo, že v krajích jako je Ústecký, je čistě uhelných kotlů reálně málo. Tady jich bylo devět procent. Byl to docela šok, protože je to uhelný kraj,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle statistiky lidé v kraji při výměnách preferovali zmíněné kombinované kotle (42 procent), následují tepelná čerpadla (30 procent), kotle na biomasu (10 procent). Plynové kotle žádalo stejně jako ty uhelné devět procent zájemců.

Podle ministra Brabce začne poslední zatím dojednané kolo dotací v roce 2019. Další není jisté. 

„Do roku 2022 by měly být vyměněny všechny staré neekologické kotle. Kdo výměnu nestihne, bude do ní muset investovat vlastní peníze,“ varoval Brabec.