Ze slavnostního posvěcení markvartického kostela, jehož se  účastnil salcburský...

Ze slavnostního posvěcení markvartického kostela, jehož se účastnil salcburský emeritní biskup Alois Kothgasser. | foto: Mirka Salavová, MF DNES

Z kostela byla ruina, lidé se s tím nesmířili a je opět ozdobou obce

  • 2
Z kostela sv. Martina v Markvarticích na Děčínsku zbývaly po letech chátrání jen obvodové zdi. S tím se ale nehodlal smířit církevní administrátor Marcel Hrubý, který před 15 lety začal shánět prostředky na opravu. S desítkami dobrovolníků postupně kostelu vrátili jeho podobu.

Před pár dny jejich snažení završil salcburský emeritní biskup Alois Kothgasser, který markvartický kostel znovu posvětil. Mše se zúčastnil i litoměřický biskup Jan Baxant.

„Svatý Martin byl misionář a kazatel v naší staré Evropě. Kázal lásku a zároveň ji i žil. Je krásné, že jemu zasvěcený prostor zde začal znovu vzkvétat,“ pronesl Kotghasser.

Barokní kostel pochází z počátku 18. století, kdy jej nechal vystavět salcburský arcibiskup Jan Ernest Thun-Hohenstein. Bohoslužebným účelům sloužil do roku 1966. 

Svatostánku hrozila demolice

Poté byl uzavřen a začal chátrat. Komunistické vedení obce ho pak do roku 1989 několikrát chtělo nechat zbourat.

„Od samého počátku prací jsem doufal, že se uskuteční tento velký den, kdy bude kostel znovu otevřen. Přál bych si, aby si sem našli cestu i lidé, kteří na mše jen tak nechodí,“ říká administrátor Hrubý.

Opravy začaly v roce 2003 a stály bezmála 21 milionů korun. Finančně se na nich podílelo ministerstvo kultury, obec Markvartice, moravské a české farnosti, Česko-německý fond budoucnosti či německá biskupství a arcibiskupství.

„Zapomenout ale nesmíme ani na dobrovolníky, kteří tu po celou dobu pomáhali jen za stravu a ubytování. Těm patří díky,“ připomněl Hrubý. 

„U kostela ještě stojí torzo kaple svatého Kříže, kterou bychom rádi také opravili. To je naše práce pro další roky,“ dodal.