Václav Kára loni v říjnu při vazebním zasedání u teplického okresního soudu.

Václav Kára loni v říjnu při vazebním zasedání u teplického okresního soudu. | foto: Pavel Přibyl, MF DNES

Zapálil papírny, z nichž ho pro nespolehlivost vyhodili. Žhář dostal 9 let

  • 6
Na devět let poslal ústecký krajský soud do vězení devětadvacetiletého Václava Káru, jenž loni v září zapálil papírny v Novosedlicích a Košťanech na Teplicku a způsobil tak mnohamilionové škody. V závodech byl dříve zaměstnaný, kvůli nevalné pracovní morálce ho ale z obou podniků vyhodili.

Nabízí se, že motivem odsouzeného byla pomsta. Sám Václav Kára ovšem nikdy nic takového neřekl.

V přípravném řízení vypovídal nesourodě. Při říjnovém vazebním zasedání zmínil nespokojenost s vlastním životem. Byl bezdomovcem a nezvládal splácet dluhy.

Motiv tak zůstane blíže neobjasněný, protože nebyl hovorný ani před soudem.

Hlavní líčení trvalo jen krátce, protože Kára se rozhodl takzvaně prohlásit vinu v celém rozsahu obžaloby. V důsledku toho neprobíhalo dokazování a senát tak rozhodoval jen o výši trestu.

Za obecné ohrožení muži hrozilo osm až patnáct let vězení, nakonec tedy dostal devět let. Verdikt je pravomocný, protože Kára i státní zástupce se hned v jednací síni vzdali práva na odvolání.

První požár Kára založil ve čtvrtek 3. září kolem 23. hodiny v Novosedlicích. „V prostoru skládky sběrového papíru na třech místech úmyslně zapálil doneseným zapalovačem slisované balíky papíru. Místo poté opustil, aniž učinil cokoli k zamezení šíření požáru nebo k minimalizaci škod,“ stojí v rozsudku krajského soudu u prvního skutku.

Zatímco v tomto případě šly škody jen do desítek tisíc, ve druhém už byl jejich rozsah daleko větší.

Založil oheň a pak odjel na kole

Kára, který podle znalců trpí určitou formou poruchy osobnosti, o den později zapálil i závod v Košťanech. V areálu krátce po 19. hodině zapálil vyrobené papírové ubrousky a hodil je pod paletu s uskladněnými krabicemi a balíky s dalšími papírovými výrobky. Následně vyšel ven, sedl na své kolo a odjel pryč.

Oheň se začal rychle šířit, až zachvátil celou halu a způsobil její celkovou destrukci. Na místě tehdy zasahovalo sedmnáct hasičských jednotek, kterým se požár podařilo dostat pod kontrolu až ráno.

„Požárem došlo k narušení a částečnému propadnutí střechy objektu, stropní konstrukce, vnitřních stěn, stavebních výplní a rozvodů a k nestabilitě obvodových stěn, pročež budova musela být stržena,“ píše se dále v rozsudku.

Celkové škody v košťanském areálu dosáhly desítek milionů korun.

Kára má z rozhodnutí soudu zaplatit několika poškozeným, k nimž se nicméně nepřipojila společnost se zničenou budovou, necelé dva miliony korun. Drtivou většinu sumy od něj požaduje hasičský sbor.

16. října 2020