ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Covidu v Ústeckém kraji přibývá. Svatebčany mohl nakazit fotbalista

  • 59
Za poslední dva dny hygienici v kraji evidují 17 lidí, již se nakazili onemocněním covid-19, které způsobuje koronavir. Za celý minulý týden přitom bylo v regionu pouhých pět případů. Krajská samospráva v této souvislosti uvažuje o znovu zavedení nošení roušek například v nemocnicích.

Noví nemocní pocházejí z několika zdrojů, první se začali objevovat v úterý po svatbě na statku u Úštěku na Litoměřicku, jež se odehrála minulé úterý. Většina svatebčanů byla z Prahy, ale nevěsta a dalších 24 lidí z Děčínska.

„Na svatbu přijel nějaký fotbalista, zřejmě původce nákazy, a teď už máme pět pozitivních svatebčanů z Děčínska,“ řekla šéfka krajských hygieniků Lenka Šimůnková. Hygienici nemocným nařizují karanténu a dohledávají jejich kontakty a ty posílají na vyšetření.

„Průšvih je, že na svatbě byla jedenáctiletá holčička, která se nakazila, a poté jela do hokejové školy v Litoměřicích. A tam je těch dětí 74, z nich je 20 z Německa, Itálie, Maďarska a Lotyšska. Naštěstí jsou v doprovodu rodičů a odjíždějí domů. Naše děti jsou z Děčína, Liberce a Litoměřicka a jedou si pro ně rodiče. Kolegyně všem zařizují vyšetření a nařizují karantény,“ přiblížila šéfka hygieniků v kraji.

U dvou netušíme, kde se nakazili

Hokejová litoměřická škola začala 19. července a skončit měla v sobotu. Většina dětí už je doma. „Už je jich zde jen několik, někteří rodiče k nám jedou až z Budapešti, tak čekáme,“ uvedl hlavní organizátor školičky Martin Habart.

Podle něj nic nenasvědčovalo tomu, že by někdo byl nemocný, protože u nikoho se žádné příznaky neobjevily. „Až vlastně test kvůli svatbě prokázal onemocnění u jedné holčičky,“ sdělil Habart.

Většina rodičů prý chápe, že se to stalo, protože nemocných lidí s koronavirem přibývá v celé Evropě. „Byly ale i dvě nepříjemné reakce. Ovšem je polovina týdne a budeme rodičům vracet peníze za tábor. Ale vůbec nevíme, jak a v jaké výši. Musíme vše spočítat,“ dodal Habart.

Kromě skupiny svatebčanů hygienici evidují další nakažené koronavirem, tato skupina byla v kontaktu s dalším nakaženým fotbalistou. „Kromě toho máme dva nemocné, kteří nikam necestovali a zatím vůbec netušíme, kde se mohli koronavirem nakazit,“ podotkla Šimůnková.

O nově infikovaných od hygieniků už ví hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). „V úterý ráno jich bylo 7 a ve středu už 17. Svolali jsme proto na čtvrtek jednání bezpečností rady kraje a budeme se situací zabývat,“ sdělil hejtman.

V úvahu připadá znovu zavedení roušek lékárnách a MHD, jako tomu bude od zítřka kvůli zvýšenému počtu nakažených koronavirem v sousedním Libereckém kraji.

„My se chceme domluvit, že uděláme podobné opatření. Lidé by měli nosit roušky v ambulancích svých praktických lékařů, aby se chránili při čekání před ordinací. Také navrhneme, aby roušky nosili lidé, kteří půjdou na návštěvu do domova důchodců a všech sociálních zařízení, dále lékáren, zřejmě i nemocnic,“ zmínila Šimůnková

Od začátku epidemie, která vypukla v březnu, je v kraji celkem 570 infikovaných lidí, 540 z nich se uzdravilo a 22 pacientů kvůli komplikacím spojeným s koronavirem zemřelo. „Nyní jsou hospitalizováni v ústecké nemocnici dva infikovaní senioři,“ popsala Šimůnková.

14. července 2020