ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Muž lhal, že s covidem olizuje pečivo. Žalobce ho žene před soud

  • 18
Ústecké státní zastupitelství podalo obžalobu na muže, jenž v březnu napsal na Facebook, že je nakažený koronavirem a chodí do obchodů olizovat pečivo. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu mu hrozí až osm let vězení. Naopak v případu ženy, která šířila lživou zprávu o Litvínovu v karanténě, žalobce zrušil stíhání.

„Mám Corona a největší zábava je chodit do hypermarketů a jazykem lízat pečivo,“ napsal třiatřicetiletý muž z Ústí nad Labem na sociální síť. Nemoc covid-19 přitom neměl.

Severočeským policistům se muže podařilo vypátrat ve spolupráci s kolegy z jihu Čech.

Muž uveřejnil poplašnou zprávu v době nouzového stavu vyhlášeného vládou, proto se na něj vztahuje přísnější právní kvalifikace s vyšším trestem.

Případů, které policie vyšetřovala v době epidemie koronaviru jako šíření poplašné zprávy, bylo v kraji víc.

V jednom z nich žena z Litvínova údajně vytvořila hlasovou zprávu, že má informaci o zásahu policie a hygieniků v litvínovské restauraci, a že je pravděpodobné, že celé město bude v karanténě. Šlo však o nepravdivou informaci.

„Obviněná hlasovou zprávu poslala přes Messenger zatím neustanovené ženě a také kamarádce, která ji měla přeposlat dalším osobám,“ sdělila dříve mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Policie zároveň prověřovala trestní odpovědnost dalších zainteresovaných lidí. Nikoho dalšího nakonec neobvinila. 

Většinu policie odložila

Pokud jde o zmíněnou ženu, portál iDNES.cz zjistil, že státní zástupce její stíhání zrušil a věc vrátil policii k dalšímu prověřování. Je tedy otázkou, jak případ dopadne. Policie ho může nakonec i odložit.

Policie se v Ústeckém kraji doposud zabývala celkem osmi případy možného šíření poplašné zprávy v souvislosti s nemocí covid-19. Vedle výše zmíněných  ještě evidovala vždy po dvou na Děčínsku, Chomutovsku a Teplicku, kde se například objevila informace o uzavření Proboštova do karantény.

Jeden z těchto šesti případů policisté předali k projednání jako možný přestupek proti občanskému soužití, ostatní odložili.