Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti panikaří, protože jednají na základě emocí rodičů, varuje psycholožka

  11:07
Ze dne na den uzavřené školy kvůli koronaviru způsobily v řadě rodin chaos a rodiče i děti zažívají a řeší nezvyklou a nečekanou situaci, kdy spolu tráví mnohem víc společného času než kdykoli dřív. Ústecká psycholožka Alena Marie Berková radí, jak krizovou dobu zvládnout.

Psycholožka a psychoterapeutka Alena Marie Berková (26 let) se zaměřuje především na práci s dětmi a dospívajícími. | foto: Archiv A. M. Berkové

„Nejhorší možný případ je nechat děti doma napospas sociálním sítím a hrám. Pokud se teď vzdají režimu, o to větší budou mít problém, až se budou vracet do školy,“ říká k době, která se sice tváří jako prázdniny, ale má k nim ve skutečnosti hodně daleko, ústecká psycholožka Alena Marie Berková.

Situace kolem uzavření škol nastala tak rychle, že jen málokdo se ještě i teď dokáže s nastalou situací srovnat. Co s tím, a zejména v případě dětí?
Problém je v tom, když dětem není šikovně vysvětleno, co se v tuto chvíli děje. Je to i z toho důvodu, že otázka uzavření škol se týkala jednoho dopoledne. Děti tak nikdo na novou situaci ani připravit nemohl. Ty jsou momentálně, stejně jako jejich rodiče, vrženy do stavu, se kterým se musejí nějak poprat. Je to však nová situace i pro psychology, protože nikdo z nás něco podobného zatím nezažil.

Jak vysvětlit dětem záplavu informací kolem koronaviru, které nejen na ně teď dopadají ze všech stran? Mnohé momentálnímu dění nerozumí – a je to i kvůli tomu, že ani rodiče často nevědí, jak s nimi o tom mluvit.
Na prvním místě je důležité, aby si to srovnali sami v sobě dospělí. Každý má určité obavy a zároveň všichni máme na momentální dění nějaký názor. Je nutné najít si čas dětem situaci vysvětlit. Často pomůže, když si s nimi rodiče sednou a proberou v klidu, co se děje, čeho se mohou bát a čeho nikoli. Pokud ani rodič nezná nějakou odpověď, tak si ji může společně s dětmi vyhledat. Když děti ucítí podporu od dospělých, budou to také zvládat lépe a nebudou si v hlavě vytvářet nebezpečné smyšlené fantazie. Zásadní je projevit dětem i vlastní emoce a třeba i přiznat, že i já osobně mám ze současné situace obavy.

Alena Marie Berková

  • Psycholožka a psychoterapeutka.
  • Vystudovala jednooborovou psychologii na Pražské vysoké škole psychosociálních studií.
  • Působí jako psycholožka a zakladatelka centra Á-JEM.
  • Je také lektorkou emočně-rozvojové skupinky.
  • Zaměřuje se především na práci s dětmi a dospívajícími, do konce roku 2019 působila i jako školní psycholožka.

Pokud přiznám, že se bojím i já, nebude se pak bát dítě ještě víc?
Obecně platí, že pokud je dítě úzkostnější a vyjukané ze všeho i normálně, je nutné komunikaci přizpůsobit. Důležité ale je říct vše na rovinu a být k dětem upřímní. V tomto směru bych nic nezatajovala. Už jen z toho hlediska, že informace jsou dostupné téměř kdekoli. Po sociálních sítích navíc kromě faktických informací běhá i spousta hoaxů (podvodné či manipulativní zprávy – pozn. red.) a dezinformací, k nimž mají díky snadnému přístupu k internetu děti také přístup. Ty ale přitom tyto zprávy neumějí většinou rozlišit a mohou si je zkreslovat.

Co to může dětem způsobit?
Může to v nich vyvolat strachy a úzkost. Už jsem se setkala s tím, že děti mají strach o své rodinné příslušníky, protože slyší, že na nemoc umírá spousta lidí. Děti prožívají i karantény, kdy nemohou být v kontaktu se svými přáteli. Projevy úzkosti ze současné situace jsem zaznamenala jak u dětí, které mají posunutý práh zvládání změn a jsou úzkostnější i jindy, tak i u těch, do nichž bych to ještě před časem neřekla.

Jak tedy postupovat?
Hlavně dítě nepodporovat v panice. Říct vše realisticky, uchopit to jako materiál pro společnou domácí tvorbu. Zeptat se ho, jak situaci vnímá. Požádat dítě, ať zkusí svůj strach nakreslit, jak asi vypadá, a zkusit s ním pracovat i v tomto ohledu. Vnímat jeho emoci, ale neposilovat ji. Průšvih je, když maminka nebo tatínek přijde domů a všechno ze sebe vysype mezi dveřmi. Například mimoděk prohodí, co teď budeme jíst, jak to teď bude finančně. To jsou témata, od nichž si dospělí dokážou udělat určitý odstup, ale děti ne, neumí nad tím uvažovat racionálně. Pro úzkostné děti to může být problém. Děti panikaří, protože jednají na základě emocí rodičů.

Jak školou povinným dětem vysvětlit, že ačkoli se situace může na první pohled tvářit jako prázdniny a dlouhodobé volno, skutečnost je zcela odlišná?
Situace nastala tak rychle, že nikdo z rodičů nemohl zareagovat hned. Je to situace, se kterou se vyrovnáváme všichni. Opatření se navíc mění každý den, takže se musíme neustále přizpůsobovat. Důležité je nastavit režim. Je potřeba dětem důkladně vysvětlit, že to nejsou prázdniny, že se jedná o nenadálou situaci, které se musíme přizpůsobit. V domácí výchově lze hledat ale i pozitiva.

Ta mohou být v čem?
Domácí výchova může být výhodná například pro děti, které mají problémy v kolektivu nebo trpí nadměrným stresem ze zkoušek. Nebo obecně nezvládají školní prostředí. Pro tyto děti je potřeba současný stav využít jako motivaci.

Jak tedy při domácí výuce všeobecně postupovat?
Je třeba si rozvrhnout pravidelný denní režim. Určit, kdy a kolik času mají děti věnovat škole, stanovit si přestávky. Samozřejmě si lze v týdnu občas dopřát i volnější chvilku. Pro malé děti, s nimiž museli rodiče zůstat doma, jsou vhodné metody učení hrou. Je to i šikovná forma pro využití volného času. Nejhorší možný případ je nechat děti doma napospas sociálním sítím a hrám a volnému režimu. Pokud se teď děti vzdají režimu, o to větší budou mít problém, až se budou vracet do školy. Přesto si myslím, že to po otevření škol pocítíme všichni, jak školní psychologové, tak rodiče a kantoři. Všichni si budou opět těžko zvykat.

Dnešní situace je nová a náročná i pro rodiče. Někteří si museli vzít volno a přicházejí tak o peníze, další sice mohou pracovat z domova, ale přítomnost dětí je může zase rušit…
To je pravda, hlavně u rodin, které nebyly zvyklé trávit tolik času pohromadě. Je nutné si vytvořit prostor i sám pro sebe a dbát i na duševní hygienu. Aby si všichni udrželi zdravou mysl, musí si každý uzurpovat i trochu času a místa jen pro sebe. Současná situace však může i posílit vzájemné vztahy v rodině a zlepšit komunikaci, na niž dosud nebyl čas.

Mnoho rodičů, hlavně u starších dětí, ani netuší, co jejich ratolesti ve škole právě probírají.
Spousta kroků a úkolů leží i na učitelích, kteří zadávají dětem úkoly elektronicky. Je potřeba, aby ani učitelé nepodlehli stavu, že i oni mají volno. Pokud by nefungovalo spojení učitel–žák, tak je potřeba, aby rodiče sami své děti podpořili. Například výuku přírodopisu a zeměpisu je možné spojit se společnou procházkou do přírody.

Učitelkou, kuchařkou a pracovnicí. Jak nezešílet v karanténě s dětmi

A co obecně poradíte rodičům, jak z toho všeho teď nezešílet, udržet si dobrou náladu a vzájemně mezi sebou i s dětmi doma vycházet?
Velkou výhodu vnímám právě v nastavení režimu. Jakmile funguje nějaký režim, který bude dodržovat celá rodina, je to jednodušší. Je potřeba efektivně vyplnit čas. Známe to všichni. Jakmile má člověk režim a víme, co dělat, je to pro nás přirozenější, než když najednou získáme spoustu volného času. Tehdy vyvstávají strachy a úzkosti, které dopadají na člověka víc a víc, protože máme čas přemýšlet o věcech, na které bychom dřív ani nepomysleli. Východiskem je tedy zachovat si režim i v rámci současných nařízení. Situaci využít k věcem, na které jsme neměli dřív prostor. Nevyřeší to samozřejmě otázku financí, zda dostanu výplatu, nebo ne, ale berme to jako možnost k podpoření rodinných vztahů a ke sdílení společných radostí i starostí.

VIDEO: Do normálního stavu se stát ještě dlouho nevrátí, říká epidemiolog Prymula:

  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Nejvyšší patra stavěl bez povolení, to získal developer Třešnák až dodatečně

9. dubna 2024  17:08

Téměř dvě stovky nových bytů ve třech domech postavených v teplické části Nová Ves nabízí zájemcům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zase se ožrali a pobodala ho, říkají místní o smrti muže v zahrádkářské osadě

11. dubna 2024  9:35,  aktualizováno  15:35

Před dveřmi do malé dřevěné chaty v zahrádkářské kolonii je zřetelná kaluž zaschlé krve, okolo mezi...

Litvínov neudrží britského kanonýra Kirka, končí i další tři hokejisté

8. dubna 2024  19:03

V Litvínově končí po úspěšné sezoně čtyři hokejisté včetně britského kanonýra Liama Kirka, který je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

Tepličané se bouří proti centru pro bezdomovce, město ho plánuje vedle vilek

16. dubna 2024  16:06

Velkou vlnu negativních emocí budí záměr teplické radnice vybudovat v Riegrově ulici v části...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

Ústí prahne před sérií s Pardubicemi po odvetě a historické medaili

16. dubna 2024  9:54

Loni jim zatarasili cestu do ligového semifinále, teď ústečtí basketbalisté prahnou po odvetě. I...

Ukáže se, kdo na to má. Ještě to zlomíme, věří hrající ústecký šéf Beer

16. dubna 2024  9:35

Kdekdo už nad nimi láme hůl, hrající sportovní ředitel ústeckých volejbalistů Marek Beer ale věří,...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...