Městská knihovna v Mostě, na jejíž střeše jsou včelstva.

Městská knihovna v Mostě, na jejíž střeše jsou včelstva. | foto: Tomáš Ondrášek

Knihovna v Mostě začala chovat na střeše včely. Už má svůj první med

  • 7
Městská knihovna v Mostě se už několik dnů pyšní prvním vlastním medem. Vznikl z velké části díky desítkám lip v okolí, kam to včely ze dvou úlů na střeše knihovny nemají daleko.

„Je to kvalitní květový med, doprava v okolí na něj nemá žádný vliv a včelám se na střeše daří dobře usmívá se včelař Vít Loukota, který se o „knihovnické“ včely stará.

Jestli je podle něj někde problém, tak jen s trochu komplikovanějším přístupem k úlům. „Beru to hlavně jako zajímavou myšlenku, která podporuje rozvoj včelařství,“ vysvětlil Loukota důvod, proč souhlasil se spoluprací.

V dalších letech možná bude mít práce trochu víc, knihovna totiž uvažuje o větším počtu včelstev. „Zatím tu máme dva úly a prvního medu, který jsme stočili, není moc, pět nebo šest kilogramů. Zvažujeme, že bychom počet úlů časem zvýšili,“ potvrdil ředitel mostecké knihovny Tomáš Ondrášek.

Dárek pro zajímavé hosty

Z jednoho úlu může být pravidelně až 20 kilogramů medu. Co s ním knihovníci budou dělat, zatím neřeší, když ho mají jen několik kil. S těmi si prý poradí hravě.

„Určitě ho nebudeme prodávat, plánujeme, že ho dáme jako dárek zajímavým hostům, kteří k nám jezdí. Výtvarníci či muzikanti většinou dostávají jako pozornost květinu, bonboniéru, lahev. Med by byl originální,“ míní Ondrášek.

Na podzim se do knihovny chystají na besedy třeba herečka Ivanka Devátá či textař Michal Horáček, ti by mohli být prvními obdarovanými.

Ale i kdyby časem byly medu desítky kilogramů, nebyl by prý s využitím problém. Mohl by posloužit třeba jako materiál při různých akcích, třeba při vánočním tvoření s dětmi a pečení s maminkami.