Těžbě uhlí ustoupila i secesní budova divadla.

Těžbě uhlí ustoupila i secesní budova divadla. | foto: Wikipedia

Starý Most padl kvůli uhlí. Expozice v knihovně ukáže, jak vypadal

  • 0
Městská knihovna v Mostě chystá výstavu o tom, jak vypadalo staré královské město, jež ustoupilo těžbě uhlí. Zároveň s tím žádá pamětníky o zapůjčení předmětů, fotografií nebo poskytnutí osobních příběhů. Stálá expozice se otevře 11. prosince.

"Přivítali bychom původní snímky z té doby. Jak profesionální svatební, průkazové, vojenské, tak neprofesionální momentky z běžného života - třeba dětí, ze školy, z rodinných oslav, interiérů bytů, z městských slavností," uvedl ředitel mostecké knihovny Tomáš Ondrášek.

Most a uhlí

První šachty v Mostě se objevovaly od roku 1740, už předtím se ale uhlí na Mostecku dolovalo. První důl s názvem Svatá Anna byl v Souši otevřen v roce 1869. Ve městě tehdy žilo přes šest tisíc obyvatel.

V roce 1950 měl Most přes 25 tisíc obyvatel, brzy poté se objevuje koncepce nového Mostu. Na "zelené louce" se začíná stavět v roce 1965, o dva roky později začíná likvidace starého královského města. Jeho centrum přestalo existovat v roce 1982.

Expozice představí éru Mostu mezi lety 1860 až 1970. Bude sice trvalá, ale ne stále stejná. "Budeme ji obměňovat," potvrdil pracovník knihovny Vladimír Vacula. Materiálů i osobních příběhů budou mít tvůrci dostatek.

Využít už mohou například snímek Františka Nováka z Prahy, který polovinu života strávil v Mostě. Pro výstavu poskytl fotografii, která jeho předky zachytila roku 1923 v lokalitě Na Komendě. "Mé matce, Růženě Kopecké, je tam teprve patnáct let," vysvětlil Novák.

Právě díky fotkám a příběhům se někdejší kavárna promění v živou expozici, kde starší obyvatelé Mostu mohou poznávat sousedy či místa ze svého dětství. Přispěje k tomu třeba i sbírka výtvarníka Františka Bodláka, který nabídl knihovně dřevěné okrasy domovních dveří z Pražské ulice, kachle z kamen nebo cihlu ze staré nemocnice.

"Když se starý Most boural, vydával jsem se do opuštěných domů a sbíral věci na památku. Abych je uchránil pro další generace," vysvětlil Bodlák.

Asi největší lákadlo má pocházet z německého muzea miniatur v Oederanu. "Z něj si chceme na zimu půjčit velkou pojízdnou maketu přesunutého děkanského kostela i s kolejnicemi, které simulují jeho tehdejší transport ze starého Mostu," řekl Vacula.