Lázeňský areál Evženie v Klášterci nad Ohří

Lázeňský areál Evženie v Klášterci nad Ohří | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Klášterec chce zvýšit kvalitu a prestiž lázní, spojence našel v Jeseníku

  • 1
Klášterec nad Ohří usiluje o vylepšení a rozšíření lázeňských služeb. Tamní lázeňský areál Evženie chce proto radnice začít řídit se silným partnerem. Tím se mají stát Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku.

Spolupráce má městu přinést statut lázeňského místa, pro což je nutné nepřetržité poskytování rehabilitačních a léčebných procedur. Dosud tamní lázně fungují spíše jako wellness, což v podstatě znamená, že zdravotní pojišťovny tam neposílají své klienty na dlouhodobé ozdravné pobyty. Zároveň chybí i dostatek ubytovacích kapacit.

Lázně Evženie

  • O léčivých pramenech v Klášterci se ví od konce 19. století. Zdejší tři léčebné prameny ulehčují při zažívacích potížích, zánětu močových cest, diabetikům snižují cukr a tuky v krvi.
  • Lázně leží mezi zámeckým parkem a hradní zříceninou Šumná. Tvoří je lázeňský dům a areál o rozloze více než 70 tisíc metrů čtverečních.
  • Město před lety investovalo i díky evropským dotacím do rozvoje tohoto areálu desítky milionů korun.  

„V současné době disponujeme statutem přírodních léčebných lázní, po spuštění lázeňské léčebně rehabilitační péče je značka lázeňského místa dalším logickým krokem. V dalších letech pak chceme posílit ubytovací kapacity, ustálit provoz a marketing celého areálu,“ představuje cíl města Adéla Václavíková z klášterecké radnice.

Se společností Priessnitzovy léčebné lázně vyjednávají zástupci města již několik měsíců. Stvrdit společný záměr má memorandum, které projednají a budou schvalovat klášterečtí zastupitelé na jednání v druhé polovině dubna. Pokud memorandum schválí, budou se ladit další podmínky spolupráce.

„Následně se začne dokončovat společenská smlouva, která by měla být podepsána pravděpodobně letos na podzim a bude znamenat de facto podepsání celého projektu,“ popsala Václavíková.

Radnice pro tento záměr „oživí“ městskou akciovou společnost Lázně Evženie. Nepeněžitým vkladem do této společnosti bude nemovitý majetek lázeňského areálu. Jeho hodnotu pak finančně dorovná druhá strana.

Společnost Priessnitzovy léčebné lázně bude mít podle plánu klášterecké radnice na starosti veškerý budoucí provoz lázeňského areálu, včetně poskytování léčebných lázeňských procedur.

Obě strany budou také spolupracovat při výstavbě zcela nového lázeňského domu. Předpokládané náklady na jeho výstavbu jsou odhadovány na několik desítek milionů korun.

Má svoje kouzlo

„Nový lázeňský dům by měl sloužit k navýšení kapacity ubytování, stravování či balneoprovozu, a tím přispět i k rentabilitě celého projektu a jeho následnému provozu,“ podotkla Václavíková.

Společnost Priessnitzovy léčebné lázně z Jeseníku vidí v Klášterci nad Ohří velký potenciál.

„Ačkoliv je tamní lázeňský areál menší, má svoje kouzlo. Velkým lákadlem pro nás jsou jak přírodní léčivé prameny, tak zrekonstruovaný park,“ uvedl ředitel společnosti Roman Provazník.

V současné době lázeňský dům a areál provozuje soukromá společnost ARC-MED, se kterou klášterecká radnice spolupráci ukončí.