Zážitkový okruh pro příznivce geocachingu vznikal půl roku (ilustrační snímek).

Zážitkový okruh pro příznivce geocachingu vznikal půl roku (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Bijec vojáků či zmizelý muž, hory lákají „keškaře“ na temné příběhy

  • 2
V Krušných horách vznikl geocachingový okruh, který propojuje tajemné legendy i skutečné mrazivé příběhy spjaté s tímto pohořím. Podobný projekt se má realizovat i na Karlovarsku.

Zážitkový okruh Krušné horory vznikal půl roku a je určený začínajícím i pokročilým milovníkům geocachingu, kdy se pomocí GPS a nápověd hledají kešky, krabičky s „pokladem“ ukryté ve volné krajině. „Cílem Krušných hororů je přilákat do hor víc turistů a nabídnout jim prázdninovou zábavu,“ říká ředitelka Destinační agentury Krušné hory Eva Maříková.

Každé místo a jeho kešku představuje několikaminutový film natočený na motivy pověsti či skutečného příběhu. Lidé se seznámí třeba s legendou o Měděné panně z Měděnce, loupežníku Nebelmörderovi z moldavských lesů či sedlákovi Kravatovi, který na Duchcovsku likvidoval rabující švédské vojáky.

Nechybí ani inspirace novodobými událostmi, třeba leteckou bitvou nad Krušnými horami nebo loňským pátráním po muži, který zmizel u Medvědí skály.

„S hledáním hrůzostrašných legend a příběhů nám pomáhala jednotlivá města v regionu. Pátrali jsme v kronikách po takových událostech, které by spadaly do konceptu Krušných hororů. Věřím, že je lidé ocení,“ přeje si Eva Maříková.

Projekt stál 240 tisíc korun

O zpracování mrazivých námětů a natočení krátkých filmů se postaral dokumentarista Petr Mikšíček, který s destinační agenturou dlouhodobě spolupracuje. „Všechny příběhy uvádí patronka Krušných hor Marzebilla. Aby ale nebyla pouze vypravěčkou, poslední dva díly jsou věnovány i jí,“ prozrazuje Mikšíček.

Kdo se chce do prázdninové hry zapojit, musí si pořídit turistický pas Krušné horory, který je k dispozici v informačních centrech regionu. Ten si pak bude zdobit razítky uschovanými v jednotlivých keškách a na konci prázdnin jej může zaslat na adresu Destinační agentury Krušné hory do slosování o ceny.

„Kešky budeme pravidelně kontrolovat, aby byl jejich obsah v pořádku. Ještě před zahájením projektu nám totiž jednu krabičku někdo ukradl, což je v komunitě příznivců geocachingu nemyslitelné,“ podotýká Maříková.

Ojedinělý projekt přišel na 240 tisíc korun, polovinu uhradila společnost Severní energetická z výtěžku Uhelného safari, jež provozuje.

Svých hororových příběhů se dočká také sousední Karlovarský kraj, kde vznikne pět dílů odehrávajících se ve východním Krušnohoří. V příštích letech má projekt pokračovat například okruhem pro handicapované hledače nebo extrémními keškami.