Jedna z budov areálu Nupharo Park v Libouchci

Jedna z budov areálu Nupharo Park v Libouchci | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

V kauze Nupharo Parku obvinili dva lidi z dotačního podvodu za 300 milionů

  • 0
Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu zahájili trestní stíhání dvou lidí v souvislosti s plánovanou výstavbou Nupharo Parku v Libouchci na Ústecku. Kriminalisté je obvinili z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie se škodou zhruba 300 milionů korun.

„V žádosti o poskytnutí dotace adresované ministerstvu průmyslu a obchodu obvinění uvedli nepravdivé a zkreslené údaje a některé podstatné údaje zamlčeli,“ sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej s tím, že na základě nepravdivých informací se v roce 2013 čerpání dotace podařilo zrealizovat.

Při rozkrývání trestné činnosti policisté NCOZ úzce spolupracovali s Finančním analytickým úřadem. 

Kterých lidí se obvinění týká, policisté neuvedli. V případě pravomocného rozsudku jim ale hrozí až desetileté vězení. Stíháni jsou na svobodě. „Není vyloučeno, že v průběhu vyšetřování dojde k obvinění dalších lidí,“ doplnil Ibehej.

Nupharo Park je projekt, s kterým přišli v roce 2011 pražský developer Milan Gánik a matematička Jana Ryšlinková.

V roce 2013 schválilo na výstavbu vědecko-technologického parku třísetmilionovou dotaci z evropského fondu ministerstvo průmyslu a obchodu, tehdy ještě vedené Martinem Kubou z ODS.

Krátce nato získala podíl v Nupharo Parku švýcarská společnost ABB, v polovině srpna 2016 na sebe ale Nupharo Park (konkrétně jeho švýcarští spolumajitelé z ABB) poslal insolvenční návrh a Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení.

Nupharo Park byl už dvakrát v insolvenci

Čeští podílníci parku následně proces zvrátili a slíbili stamilionové dluhy uhradit. To se jim však nepodařilo a v květnu 2017 skončil Nupharo Park znovu v insolvenčním řízení. Návrh tehdy podala stavební firma Moravostav, které Nupharo nezaplatilo už dříve. 

Brněnské firmě, coby hlavnímu stavebnímu dodavateli, majitelé parku údajně dluží bezmála 310 milionů korun a úroky. Celkem mají být pohledávky Nupharo Parku bez úroků ve výši až 464 milionů korun.

V roce 2018 podalo ministerstvo průmyslu a obchodu v souvislosti s parkem trestní oznámení na neznámého pachatele. 

„Bylo podáno pro podezření z trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie. Příjemce dotace totiž zásadně porušil podmínky přidělení dotace, mimo jiné neproplácel faktury dodavatelů. Úředníci tedy měli zastavit proplácení, což se nestalo,“ sdělila tehdy MF DNES mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Areál vybudovaný zhruba za 750 milionů korun měl sloužit hlavně firmám zabývajícím se rozvojem technologií. Jenže realita byla jiná, park byl dlouho z velké části prázdný a některé jeho části dodnes nejsou zkolaudované. Kontrolu nad ním drží insolvenční správkyně.

,