Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Ministerstvo získalo spis soudkyně obviněné z týrání, s odvoláním vyčká

  • 4
Ministerstvo spravedlnosti obdrželo usnesení o stíhání soudkyně litoměřického soudu Ivetty Hořejší, která je obviněná z týrání dcery. Mohlo by tak rozhodnout o jejím zproštění výkonu funkce. Soudkyně ale proti obvinění podala stížnost, o níž rozhodnou žalobci v Mělníku.

"Ministerstvo spravedlnosti pravděpodobně vyčká na verdikt státního zastupitelství," sdělila MF DNES mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Současně ale připustila, že čerstvě jmenovaná ministryně spravedlnosti Helena Válková může rozhodnout o zproštění funkce soudkyně bez ohledu na to, jak se státní zastupitelství s její stížností vypořádá. Do té doby může Hořejší projednávat přidělené případy a dokonce začít vyřizovat nové.

Kriminalisté začali čtyřiapadesátiletou soudkyni stíhat poté, co na ni podala trestní oznámení nyní již čtyřiadvacetiletá dcera Eliška. Podle jejích slov ji matka ubližovala od roku 2008, loni podle ní po jednom z útoků dokonce utrpěla otřes mozku (o obvinění jsme psali zde).

Soudkyně Hořejší své obvinění odmítla komentovat. "Ne, nechci se vyjadřovat," řekla MF DNES.

Litoměřický soud má už nyní o dva soudce méně

Pokud soudkyně přijde o funkci, pro litoměřický soud to bude problém. Hořejší pracuje na občanskovprávním oddělení soudu, vyřizuje třeba rozvody. Po jejím odchodu by se projednávání civilních sporů zpomalilo.

"Už teď nám chybí dva soudci, ale nestěžujeme si. Odchodem dalšího by už však vznikla potíž. V tu chvíli by jeden z obsazených senátů, kde je řádově asi 300 nerozhodnutých věcí, zůstal bez soudce a ty věci se budou muset rozdělit mezi kolegy," řekl předseda soudu Miroslav Kureš.

Není to přitom zdaleka poprvé, kdy vyřizování agendy na litoměřickém soudu zkomplikovalo vyšetřování soudců. Nejznámější je kauza soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka, kteří jsou obžalování z korupce.

Jelínek s Knotkem podle obžaloby za úplatky v několika případech promíjeli zbytky trestů, případně vraceli zabavený řidičský průkaz dříve, než měli. Jejich kauzu projednává Okresní soud v Jičíně, kvůli procesním problémům je ale jednání odročené na neurčito (o soudu zde).

V listopadu 2012 nečekaně oznámila odchod z justice tehdejší předsedkyně litoměřického soudu Václava Porubiaková. V dubnu téhož roku odešla dřívější místopředsedkyně soudu Jana Márová, o níž se také zajímali policisté. Podle dostupných informací ji ale nakonec neobvinili.