Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Amnestovaný byl čtyři měsíce neprávem ve vězení. Soudce čeká kárný soud

  • 33
Teplického soudce Milana Ference čeká kárné řízení. Za úvěrový podvod a krádeže poslal na dva roky do vězení muže, na něhož se vztahovala amnestie. Než se na chybu přišlo, pětatřicetiletý muž z Klášterce nad Ohří strávil ve vězení čtyři měsíce.

"Obdrželi jsme kárný návrh a soudní řízení je plánováno na 4. dubna," uvedla mluvčí Nejvyššího správního soudu v Brně Sylva Dostálová. Pokud kárný senát uzná Ference vinným, hrozí mu trest od důtky přes snížení platu až o 30 procent na celý rok až po odvolání z funkce soudce.

Celý příběh začal v roce 2004, když si muž z Klášterce kupoval v autobazaru mazdu za 75 tisíc korun. Aby dostal půjčku, lhal o svém zaměstnání a příjmu. K tomu se později přidaly další zločiny a obžalovaný nakonec dostal u soudu dvouletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti roků.

Ve zkušební době v červnu 2012 šel muž před soud znovu, tentokrát kvůli dvěma krádežím. Soudce Ferenc mu změnil podmínku na trest "natvrdo".

Tento rozsudek se však stal pravomocným až 19. února 2013 a mezitím přišla Klausova prezidentská amnestie, která předchozí podmínku zrušila. Tím ji nebylo možné změnit na vězení.

Soudce Ferenc však nařídil, aby muž 11. dubna nastoupil do věznice s ostrahou. Muž se nástupu trestu vyhýbal, policie ho ale 2. května chytila a odvezla rovnou do cely. Navíc mu hrozil další trest za to, že se vyhýbal vězení. To ho nakonec paradoxně zachránilo.

Soudce v Chomutově, který případ 26. září řešil, si všiml rozporu předchozího rozsudku s amnestií. Rozhodl, aby byl vězeň okamžitě propuštěný na svobodu. Předseda teplického soudu Roman Dobeš poté podal na Ference kárný návrh.

Odsouzený byl 122 dnů neprávem ve výkonu trestu

"Takové jednání soudce rozhodně nelze označit za marginální. Intenzitu kárného provinění je třeba považovat za vysokou, neboť odsouzený byl 122 dnů neprávem ve výkonu trestu. Podle mého názoru ze strany kárně obviněného soudce mělo dojít i k ohrožení důvěry veřejnosti v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů," sdělil Dobeš.

Vyjádření soudce Ference se získat nepodařilo. Posledních několik měsíců marodí a na soud nechodí.

Zmatků kolem amnestie bylo víc. Hned v lednu tepličtí soudci nalezli u svých kolegů na jiných soudech v Česku chyby, kvůli nimž se naopak na svobodu dostali vězni, kteří na to neměli nárok.

Ministerstvo spravedlnosti však tvrdí, že není vhodné mluvit o chybách soudců.

"Doporučujeme hovořit spíše o případech, na které existuje více právních názorů," míní mluvčí resortu Miroslav Konvalina. Doplnil, že několik sporných případů ministerstvo eviduje, přesný počet ale nezná.