Mohammed Ghaleb kandiduje v Teplicích za opoziční hnutí.

Mohammed Ghaleb kandiduje v Teplicích za opoziční hnutí. | foto: http://www.volbaproteplice.cz

A přijal naši víru? čílí se v Teplicích nad kandidaturou muslimského lékaře

  • 423
V Teplicích vyvolává vášně kandidatura místního lékaře Mohammeda Ghaleba v nadcházejících komunálních volbách. Primář tamní nemocnice, muslim, který pochází z Jemenu, usiluje v lázeňském městě o hlasy za nyní opoziční hnutí Volba PRO! Teplice.

Přestože je čtyřiačtyřicetiletý Ghaleb až na 16. místě kandidátky a ve městě žije zhruba patnáct let, řada lidí na Facebooku jeho kandidaturu nemůže strávit.

„Zajímalo by mě, jestli má pan doktor naše občanství a jestli přešel na nějakou naši víru, když míní kandidovat za české město,“ napsala v diskuzi na sociální síti například Dana Novotná.

„Dnes to je lékař, příště přijdou další, tohle je teprve začátek,“ přidala se Radka Raichlová.

Na bouřlivou debatu ve facebookové skupině Teplice, která měla téměř 700 komentářů, zareagoval Ghaleb prohlášením. 

„Přiznám se, že to pro mě nebylo jednoduché a chápu, že pro vás „kandidát Mohammed” není obvyklý. (...) Už dlouho se snažím pomáhat ve městě, ve kterém žiji, a kde se narodily a vyrůstaly moje děti. Ovšem jen individuálně. Práce v týmu a v kolektivu je však mnohem efektivnější. Našel jsem lidi, se kterými jsem si v tomto porozuměl. Dlouho pro město pracují a konají. Jsou čestní a jejich práce se mi líbí, proto jsem spolupráci s nimi nemohl odmítnout,“ uvedl.

Ghaleb dříve pomáhal v lázeňském městě krotit vypjaté vztahy mezi místními obyvateli a muslimskou komunitou, tedy lidmi, kteří tu žijí nebo se do Teplic přiletěli léčit.

Doktor Ghaleb pro Teplice hodně udělal, říká lídr hnutí

I proto ho Volba PRO! Teplice chtěla mít na své kandidátce. „Složili jsme ji z lidí, kteří pro Teplice něco udělali. Doktor Ghaleb mezi ně patří. Několik let dobrovolně, ve svém volnu, chodí vysvětlovat návštěvníkům lázní jejich mateřštinou, jak se mají chovat v parku. Navíc uklízí v této lokalitě odpadky. Kromě toho si ho Tepličané váží jako lékaře,“ sdělil lídr hnutí Volba PRO! Teplice a kandidát na primátora Jakub Mráček.

„To, že (Ghaleb) uklízí nepořádek po jiných, dost často arabských hostech, je sice chvályhodné, ale to není důkaz, že bude dobrým primátorem,“ poznamenal další diskutující na Facebooku, Petr Růžička.

Dlouholetý senátor a dosavadní primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) se ke kandidatuře Ghaleba nechtěl vyjadřovat. „Nikdy nekomentuji ostatní kandidáty, a to u žádných voleb. Máme svůj program a tomu se věnujeme,“ argumentoval.

Dalším lidem v diskuzi vadilo muslimské vyznání Ghaleba, jehož dcera Eman nedávno dostudovala gymnázium a chodí v hidžábu, arabském šátku na krk a vlasy.

„Komunální volby nemají nic společného se jménem ani vyznáním, ale respektuji vaše otázky a obavy. Jsem ideově přesvědčen, že jakékoliv vnucování náboženství je špatné, stejně jako jakékoliv vnucování ateismu. Obě formy vedou jen k pokrytectví, což je to nejhorší. (...) Každý má právo věřit, v co chce,“ reagoval Ghaleb na Facebooku.

Zůstanu věrný České republice, prohlašuje Ghaleb

I kdyby ve volbách uspěl, rozhodně by prý nevyužil svou moc ve prospěch muslimů. 

„I kdybych měl největší moc, zůstanu věrný České republice, spoluobčanům a českému politickému systému. Když jsem se stal českým občanem, stal jsem loajální k ČR a nebyla to pouze administrativní záležitost. (...) Odmítám jakékoliv vyznání, které omezuje svobodu či hodnoty. Ať se každý modlí kolikrát chce a ke komu chce, ale ať respektuje zákony,“ doplnil.

Jeho rodina nečelila podobným slovním útokům poprvé. Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman v roce 2016 uvedl, že čelil tlaku anonymů na vyloučení Eman Ghalebové právě kvůli hidžábu. Chodily mu prý nenávistné e-maily. Ředitel školy se ale tehdy dívky zastal.

Mohammed Ghaleb není jediným mužem s arabskými kořeny, který v kraji kandiduje v letošních volbách. 

Za hnutí s názvem „Za obnovu Teplic, jaké jsme znali“ usilují o hlasy voličů i primář duchcovské nemocnice Abdul Rahman Khalouf nebo podnikatel Ziad Hindawi. Za ODS v Ústí nad Labem zase lékař Hilmi Mahmoud Al-Eraidi. V Litoměřicích pak kandiduje za ČSSD dosavadní senátor, lékař Hassan Mezian pocházející ze syrského Damašku. Senátorský post však obhajovat nebude (rozhovor s Mezianem o islámu zde).