Operační středisko mosteckých strážníků.

Operační středisko mosteckých strážníků. | foto: Městská police Most

Speciální software umožní strážníkům najít pachatele i podle barvy oděvu

  • 2
Speciální automatický systém, který dokáže ze záběrů bezpečnostních kamer sám analyzovat klíčové informace, začne využívat městská policie v Mostě. Software umožní například při pátrání po pachateli filtrovat barvu oblečení nebo barvu i rychlost sledovaného vozu.

Pracovníky operačního střediska dokáže počítačový program upozornit i na to, že někdo začal náhle utíkat nebo že nese nezvykle velké břemeno, například objemný odpad ke kontejnerům.

V současnosti využívají mostečtí strážníci na 90 kamerových bodů, které pokrývají velké území města.

„V posledních letech jsme si se stoupajícím pokrytím území města zvykli monitorovat místo oznámené události. Když operační pracovník přijímá oznámení, má prakticky hned přehled o tom, co se děje na místě. Informuje strážníky, kteří jedou na místo, a může lépe koordinovat situaci. Například vyslat další hlídku nebo sledovat prchajícího pachatele a informovat hlídky o jeho pohybu, a přispět tak k jeho dopadení,“ popsal výhody pokrytí města kamerovým systémem ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol (rozhovor s ním čtěte zde).

Dva operátoři však prakticky nemají možnost sledovat všechna místa v reálném čase. Nový program na předem definovaná potenciální rizika umí operátory upozornit téměř okamžitě.

Projekt z oblasti Smart & Safe City, na který získala městská policie dotaci v rámci programu prevence kriminality ministerstva vnitra, by měl začít fungovat koncem roku. 

Navíc ho bude využívat i státní policie. V rámci operačního střediska strážníků vznikne samostatné pracoviště, kde budou moct policisté pracovat s kamerovým systémem města při vlastním pátrání. Dosud jim záznamy z městských kamer museli dohledávat a předávat technici městské policie.