Současná nevyhovující budova ústeckého soudu.

Současná nevyhovující budova ústeckého soudu. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Stavba justičního paláce se přiblížila, sloučí roztříštěná pracoviště

  • 1
Patnáct let už politici slibují, že v Ústí nad Labem vyroste nový justiční palác. Jediné, co se zatím podařilo, však bylo poklepání základního kamene, které před čtyřmi lety provedl prezident Miloš Zeman. Poté vše znovu usnulo. Až loni ministr spravedlnosti Robert Pelikán přišel se slibnou informací, že jsou zajištěné peníze na výstavbu. A nyní to vypadá, že se stavba paláce konečně přiblížila.

Resort totiž začal hledat projektanta justičního areálu, který bude stát ve čtvrti Bukov. „Ano, je to tak. Vyhlásili jsme zadávací řízení na zhotovitele projektové dokumentace,“ sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

V rozlehlém komplexu má sídlit hned několik institucí – vedle krajského a okresního soudu také státní zastupitelství, probační a mediační služba nebo ústecká pobočka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Celkové náklady na výstavbu se odhadují na 1,7 miliardy korun.

„Současné budovy kapacitou nestačí, navíc jsou ve špatném stavu a v záplavové zóně. Nový justiční areál konečně přinese odpovídající zázemí pro výkon soudnictví a sloučí roztříštěná pracoviště do jednoho objektu,“ uvedl dosluhující ministr spravedlnosti Pelikán. 

Výstavba má začít  v roce 2019

Pro severočeské soudy to podle Pelikána bude znamenat dostatek soudních síní a zázemí pro všechny pracovníky soudu, což přispěje ke zrychlení vyřizování soudních sporů.

„Vyhlášení zadávacího řízení pochopitelně vítám, protože znamená odstartování konkrétních kroků směřujících k výstavbě areálu, který už nutně potřebujeme,“ řekl předseda ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl.

Resort počítá s tím, že projektová dokumentace bude hotová na přelomu let 2018 a 2019. Samotná výstavba má začít v roce 2019.