V okolí ústeckého jezera Milada probíhají práce na zlepšení infrastruktury a zázemí pro návštěvníky sportovně-rekreačního areálu.

V okolí ústeckého jezera Milada probíhají práce na zlepšení infrastruktury a zázemí pro návštěvníky sportovně-rekreačního areálu. | foto: PKÚ

Okolí zatopeného hnědouhelného lomu poblíž Ústí prochází dalšími úpravami

  • 0
V plném proudu jsou práce na nové centrální kanalizaci či vodovodních a elektrických přípojkách, které mají pomoci budoucímu rozvoji jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem. Podobné inženýrské sítě zatím v oblíbené příměstské rekreační lokalitě chybějí.

„Samotné stavby nijak uživatele jezera neomezují. Probíhají v místech, kam lidé moc nechodí,“ zmínil možné komplikace Jan Vondruška, vedoucí oddělení realizace staveb státního podniku Palivový kombinát Ústí (PKÚ), který území bývalého uhelného lomu spravuje.

„Jediným možným zádrhelem by mohlo být zmenšení hlavní parkovací plochy ve směru příjezdu od Ústí nad Labem. Parkovací plochu, jejíž část dnes slouží i k uskladnění materiálu a techniky, do léta alespoň trochu protáhneme,“ doplnil Vondruška.

Ačkoliv stavební práce budou probíhat po celý rok, tak například elektřina, kterou by přivítali hlavně provozovatelé stánků s občerstvením, bude k dispozici až příští rok.

Další zemní práce v režii PKÚ probíhají v těchto dnech i na jižním svahu jezera. Státní podnik tu buduje zcela nové koryto Modlanského potoka.

„Přeložka Modlanského potoka byla zatím provizorní. Nové, kamenem vydlážděné koryto by mělo být hotové zhruba za dva měsíce,“ doplnil Vondruška s tím, že opravený úsek zatím měří více než dva kilometry.

Voda z Modlanského potoka však kvůli vysoké hladině fosforu, který obsahují hlavně prací prášky a který má za následek růst sinic, v jezeře nekončí. „Vodu převádíme pomocí potrubí přímo do řeky Bíliny,“ upřesňuje.

S výrazným nedostatkem vody zatím Milada nebojuje. V okolí jezera je vybudováno několik desítek příkopů, které do něj svádí ze zhruba 1 200 hektarů všechnu dešťovou vodu.

Stálou hladinu pomáhá udržovat i důlní voda z původního přelivového vrtu na severní straně jezera, který snižuje hladinu podzemní vody pod Trmicemi. Další přelivový vrt, kdy čistá voda z podzemí po nahromadění samovolně odtéká do jezera, obnoví PKÚ v nejbližší době.

24. července 2015

Součástí plánu je i zlepšení přístupu k jezeru. Po téměř celém obvodu vodní plochy už brzy vyrostou různá dřevěná mola, z nichž některá mají sloužit i jako přístaviště.

Výjimkou bude jižní svah, kde má před lidmi přednost příroda. Tady se počítá s několika plovoucími ekomoly, která využijí hnízdící ptáci. Další práce pokračují i na nové asfaltové komunikaci kolem širšího okolí jezera, jejíž část se loni stala oblíbeným místem milovníků kolečkových bruslí.

Navíc už letos v červnu chystá PKÚ vypsat mezinárodní urbanisticko-krajinářsko-architektonickou soutěž. Ta by měla vyřešit budoucí podobu a koncepci celého území jezera.

17. února 2019

„V soutěži budeme hledat optimální proveditelnou, ekonomicky soběstačnou a udržitelnou koncepci postupné přeměny území jezera Milada v místo, které si i přes navržené změny zachová a bude dále rozvíjet svůj osobitý přírodní charakter, a přitom bude vhodné pro příměstskou rekreaci, odpočinek v přírodě, sport s kvalitním zázemím, vybavením,“ řekl náměstek ředitele PKÚ Petr Kubiš.

„Chceme, aby se Milada stala místem, které zvýší kvalitu života obyvatel okolních sídel a přispěje k obnovení ‚místa s dobrou adresou‘,“ dodal Kubiš. Výsledky dvoukolové soutěže by měly být podle současných odhadů známé v první polovině příštího roku.

25. ledna 2019