Dámskou jeskyni a jeskyni Přátel přírody uzavřela správa Národního parku České...

Dámskou jeskyni a jeskyni Přátel přírody uzavřela správa Národního parku České Švýcarsko natrvalo. | foto: Tomáš Salov

Národní park uzavírá kvůli bezohledným návštěvníkům jeskyně

  • 41
Dvě jeskyně v Labském kaňonu, Dámskou a jeskyni Přátel přírody, uzavřela natrvalo mřížemi správa Národního parku České Švýcarsko. Volně přístupné prostory lákaly v poslední době čím dál víc zvědavců. Mnoho z nich navíc nerespektovalo zákaz vstupu během zimování netopýrů.

„Do jeskyní se už začínají stahovat netopýři k přezimování a lidé, kteří sem i přes zákaz chodí, je ruší,“ uvedl Tomáš Salov, mluvčí národního parku. „Se zabráněním vstupu jsme začali u jeskyní, kde sídlí nejzranitelnější druh netopýra – vrápenec malý,“ doplnil Salov.

V Labském kaňonu je několik stovek jeskyní, převážně na těžko přístupných místech, přesto se návštěvnost v nich rok od roku zvyšuje. Ale ne lidmi, kteří by do jeskyní přišli kvůli netopýrům. 

„Lidé sem chodí kvůli netradičnímu zážitku a za dobrodružstvím,“ vysvětluje Tomáš Salov. 

V některých částech se návštěvníci musí úzkými chodbami plazit, než se dostanou do většího prostoru. „Je to hodně dobrodružné, ale i hodně nebezpečné,“ upozorňuje mluvčí. 

Už několikrát se stalo, že člověk v úzkých chodbách uvízl a pak pro záchranné složky nastává velký problém s jeho vyproštěním.

Na německých internetových stránkách byla dokonce do jeskyní nabízena zážitková turistika, kdy by zájemci navštěvovali jeskyně s průvodcem v malých skupinách. 

„I toto zjištění bylo důvodem, proč jsme se rozhodli přístupu dobrodruhů zamezit a netopýry chránit,“ řekl Tomáš Salov.

V příštím roce dojde v Labském kaňonu k zabránění vstupu před nezvanými návštěvníky do dalších dvou jeskyní.

9. června 2019