Sňatkový podvodník dostal osm let vězení, podle soudu získal od žen miliony

  • 3
Ústecký krajský soud poslal na osm let do vězení Jaroslava Doležala za rozsáhlé podvody. Podle žalobce muž navázal vztahy s desítkami žen, od nichž si pak půjčoval pod různými záminkami peníze. Celkem z nich vylákal asi 18 milionů korun. Sliboval i manželství a s několika z nich má potomky.

Rozsudek není pravomocný, žalobce se proti němu odvolal.

Podle slov soudce Romana Felzmanna v případu nepochybně převažují přitěžující okolnosti. 

„Obžalovaný jednal s rozmyslem, dlouhodobě. Šlo o vysoké částky. Za polehčující okolnosti lze považovat dílčí úhradu škody a závěr znalců, že jednal při zmenšené příčetnosti,“ prohlásil Felzmann.

Naopak podle něj nelze vzít v potaz dřívější projev lítosti. To proto, že Doležal v závěrečné řeči uvedl, že si za to poškozené mohou samy, protože si neověřovaly, na co budou peníze použity.   

Státní zástupce Lukáš Otipka řekl, že se s verdiktem neztotožňuje, zejména s výrokem o trestu. Navrhoval pro obžalovaného devět a půl roku vězení. Soud přitom mohl uložit maximálně desetiletý trest.  

Ženy Doležalovi půjčovaly peníze už po velice krátké známosti. Některé vypověděly, že se kvůli němu samy zadlužily.

S většinou z nich se muž seznámil přes internet (více v článku Lhal, že má rakovinu, řekla o souzeném sňatkovém podvodníkovi žena).

Podle spisu si Doležal vypůjčil od více než třiceti žen. Dělal to od roku 2009 až do loňska. Peníze většinou utratil v hazardu, na němž je údajně závislý. Poškozeným se už minule u soudu za své jednání omluvil.

Soud nyní nařídil, aby muž část dluhu splatil. Několik žen odkázal s požadavkem na náhradu škody na civilní řízení. 

Šestačtyřicetiletý Doležal pracoval v Praze jako učitel a před tím jako vězeňský dozorce. 

Ženy přiznaly, že většinou očekávaly, že se stanou jeho životními partnerkami. Pět z nich má s Doležalem dítě. Celkem má však tento muž jedenáct potomků.

Jaroslav Doležal při minulém soudním líčení:  

13. února 2018

,