Ekojarmarky dávají prostor lokálním výrobcům k prodeji ovoce, zeleniny či sýrů. (Ilustrační snímek)

Ekojarmarky dávají prostor lokálním výrobcům k prodeji ovoce, zeleniny či sýrů. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Ústí vyhnalo jarmark z náměstí. Vadily moje postoje, tvrdí pořadatel

  • 1
Z Lidického náměstí v Ústí nad Labem zmizí ekojarmarky. Magistrát pořadateli řekl, že náměstí není tržnice. Na Lidickém náměstí přitom stávají například stánky vánočních a velikonočních trhů, vinařských slavností nebo festivalu Barevná planeta. Pořadatel ekojarmarků Karel Karika se domnívá, že městu vadilo jeho politické angažmá.

Na náměstí, které je přímo před budovou ústeckého magistrátu, uspořádal Karika od dubna do července šest jarmarků. Navázal tím na svého otce, který v Ústí pořádal trhy už v 60. letech minulého století.

Během posledních jarmarků Karika nosil triko s logem hnutí PRO kraj, za které kandiduje na 24. místě do krajských voleb.

"Nechtěl jsem z jarmarků dělat politickou kampaň, neměl jsem tam žádné letáky ani plakáty. Ale protože PRO kraj mi zaplatilo pár stánků, dal jsem si malé logo hnutí jako sponzora na triko," říká Karika.

Když si pak chtěl na magistrátu vyřídit povolení pro další trhy na srpen, září a říjen, tak narazil.

"Řekli mi, že náměstí má před volbami zabrané ODS a že se musím zeptat jí," vypráví Karika.

ODS mu uspořádání tří trhů odsouhlasila. Když ale Karika s tímto souhlasem došel na magistrát, povolení znovu nedostal.

Náměstí není tržní místo, argumentuje úředník

"Město má oficiální tržnici a Lidické náměstí není tržní místo. Pokud jde o pořádání jiných akcí, které se na náměstí konají, ty upravuje vyhláška. Podle ní tam lze prodávat velikonoční a vánoční sortiment, dárkové služby a občerstvení," říká šéf dopravního odboru ústeckého magistrátu Dalibor Dařílek, který Karikovu žádost vyřizoval.

Od dubna do července dostal Karika podle Dařílka povolení jen proto, že nebyla možnost uspořádat trhy v nové tržnici za obchodním domem Sever. "Tržnice v té době ještě nebyla otevřená," uvedl Dařílek.

Majitelé tržnice to ale popírají. "Jarmarky už se tam v dubnu konat mohly," uvedla Vlasta Kaslová z firmy Amadeus Real, která plochu za Severem pronajímá.

Karikovi se podařilo úředníky přemluvit jen k tomu, že mu na Lidickém náměstí povolili alespoň jarmark na konci srpna, který už měl připravený. Další trhy v září a říjnu už si na náměstí neprosadil.

"Podle mě má úřední rozhodnutí politický podtext," míní Karika. PRO kraj totiž bude v krajských volbách soupeřem vládnoucí ČSSD, která současně ovládá i Ústí nad Labem.

Že je v nějaké partaji, nikdo neřešil, tvrdí radní z ČSSD

Představitelé ČSSD takovou spojitost odmítají. "Politikum v tom žádné není, je to čistě technicistní věc. Že je ten pán v nějaké partaji, nikdo neřešil," tvrdí radní Pavel Dlouhý z ČSSD.

Na tržnici za Severem Karika jarmarky pořádat nechce, protože by musel platit několik tisíc za pronájem. Dohodl se nakonec s vlastníky obchodního centra Forum, kteří mu umožnili zadarmo využívat přilehlé náměstíčko.

Měli jedinou podmínku, na kterou byl Karika ochotný přistoupit.

"Nechtěli tam žádnou akci s politickým podtextem. Proto jsem se s nimi dohodl, že logo hnutí na triku mít nebudu," uzavřel Karika.

První ekojarmark u Fora plánuje uskutečnit 6. září.