Nový hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. | foto: MAFRA

Ústecký hejtman se vzdal mandátu poslance, nahradí ho Jaroslava Puntová

  • 2
Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) splnil svá slova a ke konci roku se vzdal funkce poslance parlamentu. V poslanecké lavici ho nahradí jeho kolegyně z hnutí i z mosteckého zastupitelstva Jaroslava Puntová, která působí jako vedoucí Denního dětského rehabilitačního stacionáře v Mostě.

Rezignaci podal hejtman koncem prosince a dnes se jí zabýval mandátový a imunitní výbor poslanecké sněmovny. Vedle hejtmanské funkce zůstává Jan Schiller nadále mosteckým zastupitelem.

To, že se po krajských říjnových volbách v případě zvolení hejtmanem vzdá poslaneckého mandátu, avizoval Schiller už od počátku volební kampaně. Nakonec padlo rozhodnutí zůstat poslancem do konce roku 2020. 

„Ve Sněmovně právě leží důležitý zákon o odpadech, jehož jsem byl zpravodajem a chtěl bych ho dotáhnout do konce,“ uvedl k tomuto kroku krátce po svém zvolení.

Třiašedesátiletá Jaroslava Puntová se do sněmovny dostala z pozice čtvrtého náhradníka. Podle vedení hnutí je to kvůli tomu, že náhradníci na vyšších pozicích nechtěli kumulovat své funkce. Poslanecký slib by měla složit 19. ledna.

16. listopadu 2020