Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček nechce, aby byl Šluknovský výběžek smetištěm republiky. Bez podpory státu to ale půjde těžko, domnívá se.

Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček nechce, aby byl Šluknovský výběžek smetištěm republiky. Bez podpory státu to ale půjde těžko, domnívá se. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Jak se oteplí, vzroste počet krádeží, obává se starosta Rumburku

  • 42
Loni v srpnu se v Rumburku strhla rvačka, která se stala jedním z impulzů pro nepokoje na Šluknovsku. I když demonstrace už utichly, podle starosty Rumburku a senátora Jaroslava Sykáčka optimismus není na místě. Sykáček se bojí s příchodem jara nárůstu krádeží a propouštění recidivistů z věznic.

Co očekáváte na jaře? Hrozí podle vás další občanské nepokoje?
Teď se nic zvláštního neděje. Ale situace zde jednoznačně není dořešená. Obávám se toho, že hned jak se oteplí, tak vzroste i počet krádeží. Navíc máme avízo, že se na jaře bude masivně propouštět z věznic a že se k nám do výběžku vrátí někteří recidivisté, jejichž trestní rejstřík by vydal i na několik románů. A to situaci v regionu rozhodně nezlepší.

To nezní příliš optimisticky.
Optimista tedy nejsem. Situaci nevidím nijak růžově a nejsem rozhodně sám, stačí se zeptat ostatních starostů na Šluknovsku. Budeme se samozřejmě snažit prosazovat nulovou toleranci, podílet se i na prevenci a snažit se naše lidi chránit. Uvidíme, jak se nám to bude dařit. Bez podpory státu to však půjde jen velice ztěžka.

Jak se díváte na rovnici nepřizpůsobiví = Romové?
Chtěl bych zdůraznit, že v žádném případě v tom nekladu rovnítko. Musím ale říct, že skutečně část Romů v Rumburku patří mezi ty takzvaně nepřizpůsobivé. Uvědomuji si, že i samotným Romům, zejména starousedlíkům, to pak ztrpčuje život, protože je spousta lidí hází do jednoho pytle. Máme tu čtyři pět vážených romských rodin, což může být až tři sta osob, kde není jediný problém. Chodí do práce, vydělávají, žijí slušně a posílají děti do škol.

Ptám se, protože starosta sousedního Varnsdorfu Martin Louka dle svých slov cítí mezi občany rasovou nesnášenlivost.
Je důležité nezaměňovat "naštvanost" s rasovou nesnášenlivostí, i když i ta se po opakovaných útocích dá předpokládat. Je to jen logické vyústění dlouhodobé frustrace. Já se těm slušným občanům mnohdy nedivím, že jsou naštvaní. Bylo by falešné zastírat, že zde někteří Romové páchají hlavně drobnou trestnou činnost, ale je třeba si současně uvědomit, že se na trestné činnosti podílí i část majority. Pokoušíme se tyto přestupky řešit hlavně ve spolupráci s městskou policií a Policií ČR a eliminovat je pomocí kamer, fotopastí, kontrolou sběren kovů či heren. (o fotopastích v Rumburku čtěte zde)

Hodně starostů na Šluknovsku si stěžuje na nedokonalosti sociálních zákonů. Předpokládám, že vy jako člen ČSSD souhlasíte s krajskými návrhy změn zákonů souhrnně označovanými jako Ústecký balíček, který vláda opakovaně odmítá přijmout.
Ale tady nejde o to, jestli jsem socan, nebo odéesák. Souhlasím s tím proto, že by nám to výrazně pomohlo. Předkládaný návrh registru přestupků by mohl být velmi účinným nástrojem proti sestěhování problematických občanů nejenom k nám do Šluknovska. Změny potřebujeme jako sůl. Nechceme být smetištěm této republiky.