Tvrz v Hrobčicích byla po 2. světové válce zestátněna a od té doby chátrá.

Tvrz v Hrobčicích byla po 2. světové válce zestátněna a od té doby chátrá. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Zámek a tvrz Hrobčice opraví, na vzdělávací centrum už peníze nejsou

  • 2
Plánované Centrum pro zájmové a neformální vzdělávání v Hrobčicích na Teplicku nevznikne. A to i přesto, že na něj měla obec schválenou dotaci ve výši 6,8 milionu korun. Kvůli nečekanému propadu příjmů ze státního rozpočtu dostala přednost oprava zámku Mirošovice či zdejší historické tvrze.

Zastupitelé na svém posledním jednání revokovali usnesení z loňského roku a jednu z plánovaných investičních akcí zastavili.

„Přistoupili jsme k tomu kvůli nečekanému snížení příjmu obce ze státního rozpočtu,“ vysvětlila starostka Hrobčic Jana Syslová (STAN).

Vzdělávací centrum, jehož součástí měly být dvě speciální učebny, mělo vzniknout v areálu mateřské školy. Jedna z učeben měla být v nevyužívaném podkroví budovy a druhá ve venkovní části areálu. Součástí měl být i výtah pro bezbariérové užívání prostor. 

Vizualizace podoby zámku v Mirošovicích po opravě

Celkové náklady na projekt činily 7,8 milionu korun, naprostou většinu ale měly pokrýt právě peníze z dotace. Poslední milion plánovaly Hrobčice uhradit z rozpočtu, který je však vinou pandemie koronaviru a snížení příjmu ze státního rozpočtu nižší, než zastupitelé očekávali. 

Obec má navíc rozjeté další velké investiční akce, na které rovněž potřebuje nemalé finanční prostředky. Opravuje například zámek Mirošovice, ze kterého se po letech chátrání stane komunitní centrum. Předpokládaná cena rekonstrukce je 63 milionů, 13 milionů hradí obec ze svého.

Dalších přibližně 12 milionů pak bude stát plánovaná oprava historické tvrze, z níž se stane polyfunkční dům. Probíhá i rekonstrukce bytového domu, z kterého se stanou sociální byty. „Bohužel nám všech pět velkých projektů, na které jsme od roku 2016 žádali podporu, vyšlo ve stejném období,“ poznamenala starostka Hrobčic