Divoká soutěska

Divoká soutěska | foto: Martina Poulíková

Cesta z Divoké soutěsky v Hřensku se na čas uzavře, čeká ji oprava

  • 0
Turisty oblíbené hřenské soutěsky v kaňonu řeky Kamenice čeká drobné omezení. Bude se tu opravovat jedna přístupová cesta do Divoké soutěsky, hotová musí být do konce roku.

Turisté projdou spodem od Edmundovy soutěsky přes Mezní můstek, a stále bude možné projet na lodičkách tam a zpět. Dál pokračovat pěšky z Divoké soutěsky na Mezní Louku ovšem nepůjde.

„Právě tato cesta bude kvůli opravě zavřená. Pokud vše půjde hladce, předpokládáme, že opravy začnou 17. července,“ plánuje vedoucí hospodářské správy obce Robert Drnovec.

Na opravy získalo Hřensko dotaci 7,9 milionu korun od ministerstva životního prostředí. Celá rekonstrukce má stát zhruba 8 milionů korun a bude velmi náročná. „S žádnou technikou se tam nelze dostat, veškerý materiál včetně dřevěných trámů se tam musí nanosit ručně. Předpokládám, že hotovo bude v listopadu,“ přibližuje Drnovec.

Negativní vliv eroze

Divoká soutěska byla pro turisty poprvé otevřena v roce 1898. Je dlouhá 450 metrů a na Meznou z ní vede podél řeky 7 kilometrů dlouhá turistická stezka, která je dnes téměř v havarijním stavu.

„Cestu v kaňonu řeky hodně ovlivňuje eroze, na řadě míst už ční balvany a je těžce průchozí,“ popisuje její stav Drnovec.

Kromě samotné cesty se musí vyspravit také řada skalních „galerií“ na trase, což jsou malé kamenné terasy nad řekou Kamenice.

„Jsou to místa na skále, kde naši předci vyrobili kovové konstrukce pro galerie. Na ně se dají nové dřevěné vyhlídky,“ doplnil Drnovec.

Dobrou zprávu pro turisty je, že zatímco v Divoké soutěsce plují tři pramice, po Edmundově soutěsce jich nově jezdí už devět, protože Hřensko sem před měsícem přikoupilo jednu novou.