Jedním ze zástupců v soutěži je vodní nádrž Fláje. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Stezka Fláje povede po hřebenech Krušných hor, nahradí zavřenou oboru

  • 4
Nová naučná stezka už brzy protká hřebeny Krušných hor. Turisty zavede k vodní nádrži Fláje, její součástí bude i řada sportovních a poznávacích prvků.

Naučnou stezku Fláje vybudují Lesy České republiky. Má se stát alternativou k flájské oboře, kterou státní podnik pro veřejnost uzavřel v roce 2013 kvůli nepořádku a plašení zvěře (psali jsme o tom zde).

„S přípravou nové stezky jsme začali už loni, kdy vznikla studie. Na práce v terénu dojde ještě letos,“ říká krajský ředitel Lesů ČR Zdeněk Růžek.

Stezka povede z Louček na Dlouhou Louku, poté turisty zavede podél obory k flájské přehradě a odtud zamíří po jižním břehu na Klíny. Většina stezky bude vhodná pro cyklisty, pouze pro pěší však bude odbočka na Loučnou.

Letos přijde na řadu první etapa, a to úprava současných lesních cest mezi Litvínovem a vodním dílem Fláje.

„Cesta Jezdecká tak bude nově asfaltová,“ přiblížil proměnu Růžek s tím, že součástí této stezky bude i odbočka na vrch Loučná, která ve svém dolním úseku získá štěrkový povrch.

Sedm kilometrů nových úseků

V dalším roce pak přijde na řadu vybudování nových úseků budoucí stezky, kterých bude celkem 7 kilometrů. „Náklady na celou stezku se vyšplhají na 20 milionů korun,“ upřesňuje ředitel Lesů ČR.

Na nové lesní stezce nebudou chybět třeba dřevěné houpačky, šlapadla nebo odpočívadla, ale i tabule s informacemi o místní fauně, flóře či geologii.

Turisté se budou moci po flájské stezce projít nebo projet už příští rok. „Před letní sezonou ji však otevřít nestihneme,“ upozorňuje Růžek.

„Možná až v průběhu letní sezony nebo teprve na podzim. Všechny detaily na stezce pak doladíme až v roce 2018,“ dodává krajský ředitel Lesů ČR.