Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zachraňují cenný statek, chtějí z něj vytvořit místo pro uzavírání sňatků

  7:07
Manželé Konopáčovi opravují památkově chráněný hospodářský dvůr v Postoloprtech. Z rozpadlého statku chtějí vytvořit vyhledávané místo pro uzavírání sňatků. Všechny práce dělají sami či s pomocí přátel.

Bývalý schwarzenberský hospodářský dvůr v Postoloprtech na Lounsku o velikosti 14 400 metrů čtverečních s rozpadajícími se hospodářskými budovami, které jsou viditelné ze širokého okolí a tvoří tak panoráma města, koupili mladí manželé Petra a Dalibor Konopáčovi před několika měsíci.

Ona je farmaceutka, on fotograf. Státem chráněnou památku chtějí zachránit a vtisknout jí nové využití.

„V momentě, kdy jsme uviděli v nabídce realitní kanceláře fotografie, věděli jsme, že se nám to líbí,“ vzpomínají manželé na 30. srpen loňského roku. Bylo to navíc v den, kdy Dalibor slavil narozeniny.

O několik hodin později se rozjeli na místo s vědomím, že jsou víceméně rozhodnuti knížecí dvůr získat. Prošli bránou se dvěma erby a letopočtem 1770.

„Tady nás šokovalo, jak je areál obrovský. Současně jsme však byli i fascinováni prostorem a možnostmi, které skýtá. Nejúžasnější jsou zachovalé klenby v sýpce,“ pokračují.

Zatímco jiní na místě vidí polorozbořené ruiny, díry ve střechách a zdech, rozpínající se náletovou zeleň, manželé si představují malebný statek s ubytováním, svatebními a společenskými sály.

Hledali objekt, do kterého by se zamilovali. Povedlo se

„Už před lety jsme se rozhodli, že chceme najít objekt, do kterého bychom se zamilovali a který bychom mohli současně zachránit. Mrzí nás, jakým způsobem se zachází s řadou památek a do jakého neutěšeného stavu se dostávají. Přitom většinou v prvopočátku zkázy by stačilo vyměnit jednu či pár střešních tašek,“ ukazuje Dalibor na jednu z děravých střech.

„Je to ruina. Přátelé a i ostatní lidé, kteří sem přijdou, nám říkají, že jsme blázni. Že jsme na sebe vzali na celý život starost a práci. My ale máme energii, nápady a chceme náš cíl dotáhnout do konce,“ doplňuje manželka Petra.

Statek manželé koupili od soukromé firmy přes realitní kancelář. K převodu nemovitosti na jejich společnost došlo ještě v závěru roku.

„To, že už byla nemovitost přepsána, jsme se dozvěděli velice netradičním způsobem. V datové schránce na nás již 3. ledna vykoukla první zpráva, a to výzva ze stavebního úřadu k odstranění náletových dřevin a zabezpečení padající střešní krytiny na největší stavbě v areálu,“ říkají s úsměvem.

V bývalé stodole vznikne prostor pro uzavírání sňatků

Jednu ze stodol si manželé vybrali pro svůj hlavní záměr – vybudování prostoru pro pořádání svatebních obřadů. V posledních letech je velký trend pořádat svatby ve vesnickém či rustikálním stylu a čím dál tím víc snoubenců vyhledává svatební stodoly.

Svůj projekt nazvali La Stoda. Při vymýšlení názvu si vypomohli norštinou, do Norska jeli na svatební cestu. Slovo „stoda“ znamená stálost.

„Naše stodola má přes 400 metrů čtverečních. Vyčistili jsme nánosy prachu a ptačího trusu, nyní řešíme vstupní vrata. Chci, aby byla stodola co nejvíce autentická, ale zároveň neotřelá,“ popisuje Dalibor s tím, že v prostředku bude taneční parket.

„Tam zase bude prostor k hostině a posezení a tady bych chtěl vytvořit březový les. Budou tam také houpačky a hrací koutek pro děti,“ ukazuje po celém prostoru stodoly.

Svatební sezona by se mohla rozjet už v příštím roce

V protilehlých objektech, které ještě v dobách provozu statku fungovaly jako správní budovy, bude zázemí včetně apartmánů pro snoubence a jejich hosty. „Svatební sezonu chceme rozjet už v příštím roce, vše směřujeme k tomu, aby to bylo hotové. První zájemce o pronájem stodoly už máme,“ přibližuje Dalibor.

V dalších letech plánují manželé opravit všechny budovy včetně největší sýpky. V jednom z objektů chtějí i bydlet. „Opravy máme rozdělené do několika fází a nějakou dobu to potrvá, ale nevzdáme to,“ líčí oba svorně.

Veškeré práce si dělají sami nebo s pomocí přátel. „Sehnat řemeslníka v dnešní době je téměř nemožné. Jednou jsme tu měli brigádníka-studenta, podruhé už nepřišel, asi se zalekl, kolik je tu práce,“ vypráví Dalibor.

O tom, jak vysokou částku do knížecího statku už manželé investovali, a o finančním plánu hovoří neradi. „Je to pořádná suma. Zatím to financujeme ze svých zdrojů, v budoucnu by si měl na sebe objekt vydělat,“ poznamenávají.

Držím jim palce, aby jim elán vydržel, říká starosta

Představitelé města novým majitelům fandí. „Držím jim palce. Přeji jim, aby jim elán vydržel a aby památkáři jejich ideály nezhatili škrty tužkami. Památkáři mívají v některých případech některé požadavky neodůvodněné a nesmyslné,“ míní starosta Zdeněk Pištora

Pištora dodává, že v některých případech, kdy jde o značně zdevastovanou památku, by měli přistoupit k sejmutí památkové ochrany, což by usnadnilo a nezdražovalo její opravu.

Finanční podporu ale město poskytnout nemůže, protože nejde o městský majetek. „Jakmile najdeme aktivity, kterými bychom je mohli podpořit, vyjdeme jim vstříc,“ podotýká Pištora.

Schwarzenbergové vlastnili na konci 19. století na severu Čech zhruba 20 tisíc hektarů pozemků a celou řadu panských sídel a hospodářských dvorů. Statky na severu měly pro rod velký hospodářský význam, hospodářský dvůr v Postoloprtech byl jedním z nich.

V roce 1947 na základě zákona Lex Schwarzenberg rod o majetky přišel. Hospodářský dvůr následně přešel pod Státní statek Postoloprty, provoz ukončil v 90. letech minulého století.

  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zase se ožrali a pobodala ho, říkají místní o smrti muže v zahrádkářské osadě

11. dubna 2024  9:35,  aktualizováno  15:35

Před dveřmi do malé dřevěné chaty v zahrádkářské kolonii je zřetelná kaluž zaschlé krve, okolo mezi...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

Žatec je historickým městem roku 2023, loni se dostal na seznam UNESCO

18. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  16:29

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu...

Křišťálové kapky nebo 600 nových dveří. Nejstarší lázeňský dům je po opravě

18. dubna 2024  15:33

Lázeňský dům Beethoven v Teplicích, který je nejstarším v Česku, se po čtyřměsíční rekonstrukci...

Lovosický hrdina Günl: Chceme dokázat, že patříme mezi top týmy v Česku

18. dubna 2024  11:07

V mládeži si přelomil obě zápěstí, teď láme soupeře. Jiří Günl, brankářský geroj házenkářů Lovosic....

Obec se kvůli objížďce obává průjezdu kamionů, pod její silnicí hrozí sesuv

18. dubna 2024  6:29

Od 8. května bude v Žiželicích na Lounsku uzavřena silnice I/27 z Mostu do Žatce. Uzavírka souvisí...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...