Krajský úřad v Ústí nad Labem (12. 1. 2015)

Krajský úřad v Ústí nad Labem (12. 1. 2015) | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Za Jermanové tajil jako šéf hejtmanství odměny, teď řídí krajský úřad v Ústí

  • 24
Novým ředitelem ústeckého krajského úřadu se stal Jiří Holub, který zastával stejný post ve Středočeském kraji. Tamní krajský úřad pod jeho vedením čelil opakované kritice, že plní politická zadání tehdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Nejznámější kauzou bylo tajení vysokých odměn úředníků.

„Už mám na stole rozhodnutí z ministerstva vnitra, že byl potvrzen do funkce,“ sdělil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

„Samozřejmě opozice toto použije. Ale stejně jako dvanáct dalších lidí se přihlásil do výběrového řízení a byl vyhodnocen jako jeden z nejlepších, který je schopný tuto práci dělat. Já ho nemohu odstavit jen proto, že ve Středočeském kraji byl nějaký problém. Nejsem si úplně jist, že to byl problém pana Holuba,“ řekl hejtman k minulému působení Jiřího Holuba.

Holub byl v čele úřadu Středočeského kraje od ledna 2018 do loňských Vánoc, kdy po nástupu nového vedení kraje rezignoval. Odměny úředníků se Středočeský kraj pod minulým vedením zdráhal zveřejnit, nakonec se ukázalo, že ty nejvyšší bral sám Holub.

V Ústí nad Labem nahradí ve funkci Milana Zemaníka, který skončil v prosinci, kdy šel do důchodu. Bývalá krajská koalice v čele s tehdejším hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) vybrala za jeho nástupce Jindřicha Šimáka, Bubeníčkův nástupce Schiller však nedal souhlas ke jmenování a bylo vypsáno nové výběrové řízení.

Radost z toho nemám, říká náměstek hejtmana

Ze zákona je výběr šéfa úřadu v kompetenci pouze hejtmana a jeho výběr potvrzuje ministerstvo vnitra.

„Hejtman si vybírá svého nejbližšího spolupracovníka, který bude řídit úřad. Dokázal bych si představit jiné jméno, ale budu ctít zákon. Hejtman musí svůj výběr ustát. Pravděpodobně chtěl někoho z venku a někoho zkušeného. Doufám, že kauzy ze Středočeského kraje se nijak nepromítnou do práce našeho úřadu. Budu to osobně hlídat,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Pokud by se podle něj ukázalo, že toto jmenování narušuje spolupráci, bude jednat s hejtmanem. „Radost z toho nemám,“ dodal Řehák.

Jmenování Holuba, jehož vyjádření se redakci získat nepodařilo, se nelíbí ani opozici.

„Připadá mi toto jmenování zvláštní vhledem k tomu, že koalice se prezentuje tak, že chce dělat vše lépe a průhledněji. Zatím obsazuje významné krajské posty podle mne kontroverzními lidmi,“ řekl opoziční zastupitel Jaroslav Komínek (KSČM), podle kterého toto jmenování nebudí důvěru v to, že by se úřad více otevíral nebo chtěl být lidštější.