Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Bazén v hale opravené za čtvrt miliardy je mělký, už nestačí vodnímu pólu

  • 25
Radnice v Ústí nad Labem investovala do opravy plavecké haly na Klíši čtvrt miliardy korun. Po otevření loni v listopadu ale vycházejí najevo její nedostatky. Tím největším je, že bazén není dost hluboký pro vodní pólisty. Nesplňuje tak parametry pro profesionální utkání.

„Padesátimetrový bazén je na jedné straně hluboký 130, na druhé straně 180 centimetrů. Ale tato hloubka je jen na deseti metrech, pak se začíná dno zvedat, takže dvě třetiny třicetimetrového hřiště minimální požadovanou hloubku 1,8 metru nemají. Je to mizérie,“ zoufá si šéf klubu Spolchemie Jaroslav Mendl.

Když se hala na konci listopadu otevírala, s velkou slávou se poukazovalo na to, že padesátimetrový bazén teď splňuje požadavky závodních plavců. Na vodní pólisty se ale zapomnělo. A to přesto, že rozměry svého hřiště městu posílali již loni v lednu.

„Nikdo s námi pak nekomunikoval, projekty jsme neviděli. Až loni v listopadu, 14 dní před otevřením bazénu,“ zmínil Mendl.

Zda se město při přípravě rekonstrukce haly potřebami pólistů zabývalo, není jasné. Podle mluvčí radnice Romany Macové se nyní zjišťují podrobnosti. To ale zřejmě bude obtížné, protože projekt byl hotov už v roce 2013 a dělala ho podle zadání tehdejšího vedení města firma BPO z Ostrova na Karlovarsku.

„Smyslem bylo využít stávající bazénovou vanu a do ní vložit nerezovou. Ovšem u projektu jsem nebyl já, ale kolega, který už u nás nepracuje,“ sdělil Jan Dušek z ateliéru BPO.

Rekonstrukce stála 256 milionů korun

Původní vana rozměry pro pólo měla, dokonce s hloubkou dva metry. Jenže během rekonstrukce za 256 milionů korun, která začala v polovině roku 2014 a kvůli evropským dotacím musela být hotová do konce loňského roku, docházelo v průběhu stavby k několika změnám.

„Hlavní snahou města bylo dodělat plaveckou halu kvůli dotacím za každou cenu. A tomu se podřídilo vše,“ míní Mendl.

Soutěže vodních pólistů začínají koncem dubna. Jedinou šancí pro ústecký klub je vyjednat se svazem výjimku pro hřiště. „Snad ji dostaneme. Ale kdybychom zde chtěli pořádat mezinárodní zápasy či turnaje, tak to už nepůjde. Je to ostudné,“ podotkl Mendl.

A aby toho nebylo málo, stále více výhrad k bazénu mají i běžní Ústečané. Starší lidé si třeba stěžují, že špatně zvládají schůdky z vody, v sauně neteče teplá voda, takže se při odchodu nelze umýt, a pro malé děti je velký bazén tabu, neboť se jeho hloubka zvýšila z 90 na 130 centimetrů.

,