(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Milan Bureš, MAFRA

Hypermarketu čtyřikrát hrozil bombou mladistvý chovanec ústavu

  • 3
Podezřelým z anonymního vyhrožování hypermarketu v Trmicích je mladistvý klient výchovného ústavu. Umístěním bomby hrozil čtyřikrát během tří dnů, kdyby byl na návštěvě u příbuzných v ústeckých Předlicích. Po posledním středečním volání jej policie vypátrala a zadržela.

„Pachatel používal k oznamování dva mobilní telefony bez SIM karty. Při zadržení měl oba u sebe. Jedná se o mladistvého z výchovného ústavu, který se nachází v Ústeckém kraji,“ uvedl šéf ústecké policie Vladimír Danyluk.

Mladík čelí obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy, policie by ho ráda měla ve vazbě.

„Důvod, proč toto udělal, je předmětem dalšího vyšetřování. Hrozí mu odnětí svobody v rozsahu jedna až pět let. Protože se jedná o mladistvého, v případě odsouzení by byla sazba o polovinu nižší,“ doplnil Danyluk.

Z hypermarketu Globus v Trmicích muselo dohromady při evakuacích odejít zhruba patnáct set nakupujících i personál obchodu. Každý zásah, při kterém policie se speciálně vycvičeným psem prostor prozkoumala, trval necelou hodinu a půl, zaměstnal mimo jiné také hasiče.

Hypermarket nyní vyčísluje škody a v budoucnu je bude po pachateli s největší pravděpodobností vymáhat.

„Škody půjdou do statisíců korun. Musíme tam samozřejmě počítat nejen finanční ztráty, ale například i potraviny, které zanechali lidé v nákupních koších a které musíme odepsat,“ přiblížil ředitel trmického Globusu Jan Valenta.

Sobota, neděle a středa

Poprvé zavolal anonym v sobotu v odpoledních hodinách, následně v neděli dopoledne. Během pondělí a úterý byl klid, policie proto měla za to, že pachatele buď vystrašila, nebo se naplnily jeho představy.

Jenže ve středu se ozval znovu a hned dvakrát. V ten samý den na večer jej policie zadržela v jednom z předlických domů, kde bydlel během návštěvy u příbuzných. Odtud také pokaždé volal.

„Vzhledem k tomu, že naši kriminalisté byli přímo v Globusu, používala se technika, místní osobní znalost i kamerový systém městské policie a přímo hypermarketu, se nám podařilo v polovině týdne najít místo, kde se pachatel vyhrůžek nachází a zadrželi jsme ho,“ řekl v průběhu vyšetřování Danyluk.