Lotyš Ansis Ataois Běrzinš u libereckého soudu.

Lotyš Ansis Ataois Běrzinš u libereckého soudu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

GIBS navrhla obžalovat dvojici dozorců z napadení aktivisty ve vazbě

  • 6
Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila vyšetřování případu dvou příslušníků vězeňské služby, oba jsou obviněni z napadení muže ve vazbě. Návrh na podání jejich obžaloby inspekce postoupila Krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem.

Jeden z vězeňských dozorců je podle Martina Strouhala z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a druhý z téhož a navíc z ublížení na zdraví. 

Případ se týká údajného napadení cizince ve vazbě, třiačtyřicetiletého lotyšského aktivisty Ansise Ataoise Běrzinše, který se považuje za politického vězně. 

V České republice se skrýval před trestem vězení uděleným ve své zemi za to, že při demonstraci trefil kamenem policistu. V Lotyšsku je odsouzen za účast na masových nepokojích.

Na základě mezinárodního zatykače byl Běrzinš před časem zadržen v Liberci a umístěn do litoměřické věznice, kde čekal na vydání do Lotyšska.

Česká republika právní kvalifikaci účast na masových nepokojích nezná. Podle senátu Krajského soudu v Liberci, který loni v září vydal souhlas Berziňše do jeho vlasti, jednání odpovídá trestným činům výtržnictví i násilí proti úřední osobě.

V Česku aktivista podle dřívějších informací po zadržení zaútočil na jednoho z příslušníků vězeňské služby a jiní dva dozorci pak aktivistu letos v únoru údajně napadli ve vydávací vazbě.

Jeho matka, Jelena Staburová, za ním v té době přijela do vězení na návštěvu a vylíčila incident mezi synem a vězeňskou službou. Uvedla, že návštěva nejen, že začala později a bezdůvodně skončila dříve, ale že v její přítomnosti dozorci syna napadli. A to i přesto, že měl na rukou pouta.

Převzetí spisu od GIBS potvrdil Radek Bělor z ústeckého krajského státního zastupitelství, které se případem bude nyní zabývat.

,