(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Žloutenka se v Ústí šíří i mimo ohnisko, nemocní přibývají každý den

  • 10
Epidemii žloutenky v Ústí nad Labem se přes veškerou snahu hygieniků a dětských lékařů nedaří zastavit. Tento týden se objevilo dalších 19 případů hepatitidy typu A. To je o sedm více než minulý týden, počet nemocných se tak vyšplhal už na 207.

Krajští hygienici požádali hlavního hygienika o mimořádné očkování. Stát do Ústí nad Labem zdarma poslal 829 dávek vakcíny. 

Prioritně díky ní byly naočkovány všechny děti prvních až pátých tříd základních škol v ústeckých rizikových oblastech, tedy v Mojžíři, Krásném Březně a Předlicích.

„Vzhledem k tomu, že už bylo naočkováno 735 dětí, jsme čekali, že počty nemocných začnou klesat. To se bohužel nestalo. Naopak, tento týden je počet nových případů zatím nejvyšší,“ potvrdila rostoucí čísla ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Epidemie v krajské metropoli trvá už třetí měsíc. Jedním z hlavních důvodů, proč se nemoc rozšiřuje, je podle Šimůnkové to, že riziková romská komunita je mnohem rozsáhlejší, než hygienici a lékaři předpokládali. 

„Kvůli tomu máme proočkovanou jen část této populace. Navíc je zde spousta dětí a mladých lidí, kteří nejsou proti této nemoci odolní, takže jsou nemocní a nakazí se další a další,“ posteskla si Šimůnková.

Zájem o očkování je velký

Přestože se děti vyšetřují a město do všech škol a mateřinek poslalo dezinfekční prostředky, takzvaná nemoc špinavých rukou se už rozšířila i do dvou škol mimo rizikovou oblast. 

„Bohužel ano. Zajišťujeme také zde dezinfekci, vyšetřování dětí a budeme žádat i o další očkovací látky pro žáky, kteří jsou ze stejné třídy jako nakažení,“ přiblížila situaci ředitelka hygienické stanice.

Plné ruce práce s vyšetřováním a očkováním mají i pediatři, a to v celém městě. Zájem o očkování totiž mají i rodiče dětí, které nežijí blízko ohnisek nemoci. A to i přesto, že oni za jednu dávku zaplatí tisíc korun a další tisícovku vydají po roce za přeočkování. 

„Mezi rodiči je zájem obrovský. Vakcíny je dost a naočkujeme každého. Přesto se nemoc šíří dál a trvá to už velmi dlouho,“ uvedla dětská lékařka z Krásného Března Marcela Jeriová.

Stoupá prodej dezinfekčních gelů

„Při běžném provozu je to někdy už neúnosné. Očkujeme, provádíme odběry na jaterní testy, zvládáme to jen na hranici možností. Dnes jsme udělali za hodinu a půl patnáct náběrů vzorků pro laboratoř. Přesto každý den přibývají nemocné děti, i dnes máme další,“ hlásila dnes dětská lékařka Hana Kalíková z Neštěmic.

Mohlo by být i výrazně hůř. Naštěstí jsou lidé kvůli riziku nákazy v drtivé většině opatrní a pečlivě si i na ulicích a v obchodech ošetřují ruce dezinfekčními gely. „Denně jich prodáme i sto,“ sdělila prodavačka v jedné drogerii v centru města.

A potvrzují to i centrály řetězců DM a Rossmann. „Prodeje dezinfekčních gelů v Ústí vzrostly až desetinásobně. Okamžitě jsme reagovali a gelů je dostatek,“ řekla manažerka drogerie DM Hana Bočková.

V městské hromadné dopravě zase už od poloviny listopadu preventivně čistí autobusy, myjí madla a také řidiči dostávají dezinfekční gely.