V horním přístavišti Edmundovy soutěsky zůstala stát historicky hodnotná...

V horním přístavišti Edmundovy soutěsky zůstala stát historicky hodnotná restaurace nebo informační centrum. | foto: archiv Karla Macka

Stavby v Edmundově soutěsce požár nezasáhl. Škody v místě jsou jen malé

  • 0
Řádění ohnivého živlu v Českém Švýcarsku se jako zázrakem vyhnulo části oblíbených soutěsek v údolí řeky Kamenice. Ty patří k nejzajímavějším částem národního parku. Ačkoliv byl požár nad soutěskami obrovský, v horním přístavišti té Edmundovy zůstala stát historicky hodnotná restaurace nebo informační centrum.

V pořádku událost přestály i lodičky, na kterých sem připlouvají návštěvníci a které využívá pro převoz veškerých surovin už šestým rokem i provozovatel zdejšího občerstvení Karel Macek.

„To, že kiosek stojí, jsem se dozvěděl od hasičů, kteří se pohybovali na skalách nad soutěskou. Poslali mi snímek nezasažené střechy. Bylo to právě v době, kdy shořely domy v Mezné, a kdy jsme si mysleli, že shořelo i vše ostatní,“ vypráví podnikatel, který vedle občerstvení v Edmundově soutěsce provozuje i jeden z penzionů ve Hřensku.

V neděli, před dvěma týdny musel místo spolu s velkým množstvím návštěvníků opouštět ve spěchu. Před odchodem stihl akorát vypnout elektrické spotřebiče a rychle poklidit.

„Druhý den jsem se do soutěsky vypravil ze strany od Mezné. Z Hřenska už to nešlo. Tím, že jsme utíkali narychlo a chaoticky, tak jsem chtěl zkontrolovat, zda je opravdu vše vypnuté,“ říká s tím, že když se za hodinu vracel stejnou cestou zpět, okolo už vše hořelo a byl rád, že v pořádku odjel pryč autem.

Poprvé se pak na místo dostal minulé pondělí. „Prošli jsme to celé i s hasiči. Objekt je od sazí a popela, kolem je nepořádek, ale zdá se, že jinak je vše v pořádku. Jsou tam v podstatě jen drobné škody na majetku a ohořelé stromy,“ doplňuje. Vyhodit však musel všechny zásoby z mrazicích boxů. Poté, co bylo přerušené vedení elektrického proudu, které sem vede z Mezní Louky, se všechny potraviny v nich zkazily.

Přesto, horší než letošní zážitek byla pro Karla Macka blesková povodeň, která v Hřensku řádila v červenci o rok dříve. „Tehdy se začala voda a kameny najednou valit z okolních strání a skal dolů. Měli jsme co dělat, abychom se na lodičkách dostali pryč,“ vzpomíná.

Teď už jen doufá, že se podaří, co nejdříve požár parku uhasit, a do postižených částí se budou moct vrátit opět turisté a pomoci nastartovat turistický ruch v oblasti.