Elektrické fikce. Instalace fiktivních elektrických spotřebičů od Pavla Kopřivy.

Elektrické fikce. Instalace fiktivních elektrických spotřebičů od Pavla Kopřivy. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Bývala univerzitní menza se proměnila v moderní Dům umění

  • 2
Novou výstavní instituci, která splňuje mezinárodní standardy pro prezentaci výstav a uměleckých děl, otevírá ve středu ústecká Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Dům umění Ústí nad Labem vznikl v rekonstruovaných prostorách bývalé univerzitní menzy ve čtvrti Klíše.

Přestavba budovy nedaleko univerzitního kampusu trvala déle než dva roky a vyšla na 50 milionů korun.

Téměř 700 metrů čtverečních výstavní plochy nabízí multifunkční sál pro 80 diváků, vhodný i pro experimentální audiovizuální, performativní a hudební představení, rezidenční ateliér, workshopy specializované na nová média a grafické techniky i rozsáhlé zázemí pro vzdělávací programy. 

Veřejnost si může Dům umění prohlédnout první prosincový den kdykoliv od 17 do 19 hodin.

„Komentované prohlídky budou probíhat průběžně, aby nedocházelo ke shromažďování více osob na jednom místě. Ze stejného důvodu jsme zrušili i plánované hudební vystoupení,“ uvedla Kateřina Palešníková, produkční Domu umění Ústí nad Labem, s tím, že i akt slavnostního otevření proběhne ve venkovních prostorech. 

Na zahájení připravili organizátoři výstavu Narušená rovnováha Revisited, která propojuje díla ústeckých výtvarníků vystavovaná již v roce 1993 v rámci výstavy Narušená rovnováha se zcela novými projekty mladších umělců, kteří měli v době svých vysokoškolských studií možnost poznat atmosféru Ústí nad Labem. Výstava potrvá do 13. února.