Auta pod vodou na Velké Vápence v Lahošti.

Auta pod vodou na Velké Vápence v Lahošti. | foto: Martin Pospíšil

Policie dopadla zloděje, který topil ukradená auta v zaplaveném lomu

  • 57
Policisté dopadli zloděje z Teplic, který kradl auta jen proto, aby se zadarmo svezl. Když odcizeným vozům došlo palivo, odstavil je nebo je pouštěl na dno zatopeného lomu v Lahošti na Teplicku. Od loňského září, kdy vyšel z vězení kvůli předchozím krádežím, stihl odcizit deset aut.

„Krádeže má podle získaných důkazů na svědomí čtyřiadvacetiletý v minulosti jedenáctkrát trestaný recidivista, kterého jsme zadrželi v minulém týdnu,“ sdělil policejní mluvčí Daniel Vítek.

Vyšetřovatel muže obvinil z krádeže, krádeže ve stadiu pokusu, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. 

„Aby nemohl na svobodě v trestné činnosti pokračovat, bude na soudní líčení, u kterého si může vyslechnout verdikt až pěti let vězení, čekat ve vazbě,“ poznamenal Vítek. 

Muž se podle informací iDNES.cz nikdy netajil tím, že krást auta bude dál. „Nechtěl z nich mít jiný užitek, než jen to, že zadarmo sveze. A na dotaz, proč nemá řidičský průkaz, odpověděl, že je talent od přírody a učit se proto nemusí,“ uvedl zdroj.

Když policisté loni 28. prosince lovili ze zatopeného lomu Velká Vápenka v Lahošti u Teplic čtyři auta, hned podezírali zmíněného muže. Ten je do vody „naházel“ údajně proto, aby zničil biologické stopy, jež po něm ve vozidlech zůstaly.  

Jenže pak sportovní potápěči při náhodném ponoru ve Velké Vápence objevili ve 2. svátek vánoční čtyři starší volkswageny, případ ohlásili policii.

Utekl v pantoflích, spletly ho majáky

Ani zveřejnění neobvyklého výlovu muže neodradilo a kradl dál. Navíc už po minulém dopadení policistům podle zdroje říkal, že se nezastaví před ničím a že pokud by ho chtěli chytit, bude se snažit uprchnout i za cenu, že na ně autem najede.

Před pár dny kradl naposledy. Telefonoval mu bratr, že se mu u Lipska v Německu rozbilo auto a potřebuje pomoct. Muž u zámku Teplicích ukradl golfa a vyrazil. V Německu ale zabloudil a než nalezl správnou cestu, došel mu benzin. Ukradl proto dalšího golfa i v Německu a pokračoval dál.

Vytažení ukradených aut ze zatopeného lomu v Lahošti 28. prosince 2017: 

Kriminalisté, kteří ho už nějakou dobu sledovali, museli zasáhnout. Muž byl zrovna doma u své matky, když se policisté chystali k zákroku. Jakmile vyšel ven, chtěli ho zatknout. Jenže kolem právě projíždělo auto policistů z obvodního oddělení, kteří neměli o zásahu ani tušení. 

Podle zdroje právě jeli řešit do téže ulice banální přestupek. Majáky jejich vozu však sledovaného muže vylekaly a on se dal na úprk v pantoflích, v nichž neměl šanci daleko utéct. Policisté ho záhy dopadli.

Doma měl obálku plnou klíčů

Když policie sepisovala seznam ukradených aut, vypadalo to jako výčet průměrného autobazaru. Tři auta muž odcizil v Teplicích, dvě v Karlových Varech a další pak v Chomutově, Liberci, Mostě, Ústí nad Labem a následně i v Německu. 

Specializoval se především na starší vozy Volkswagen, podle vyšetřovatele ukradl pět golfů, tři passaty, jeden ford a jednu dodávku.

„Všechna odcizená vozidla se policistům podařilo zajistit a po provedení nezbytných úkonů trestního řízení budou vrácena majitelům. Kromě toho má recidivista na svědomí i tři vloupání do aut v Oseku, poškozeným způsobil celkovou škodu přes 220 tisíc korun,“ upřesnil mluvčí teplické policie.

Při domovní prohlídce policie našla u muže poštovní obálku plnou klíčů, jimiž se do aut dostával. Podle svých slov využíval toho, že u starších vozů se zámek používáním uvolní. „Klíčem od jednoho auta při troše trpělivosti otevřel jiné vozy stejné značky a stejného typu,“ vysvětlil zdroj. 

V pondělí hasiči vytáhli z vápenky další vůz

Zatopená Velká Vápenka je na soukromém pozemku. Na jejím dně se podle lahošťského starosty Milana Fábery každou chvíli něco najde. Před časem se odtud například tahala nevybuchlá munice či různé větší kovové předměty, které sem někdo naházel.

V pondělí byla u Velké Vápenky znovu policejní akce, při níž hasiči vylovili jeřábem ze dna další utopené auto. Tentokrát se jednalo o Škodu Roomster bez espézetek a pod hladinou ji o víkendu našel sportovní potápěč.

„Kriminalisté nyní budou podle VIN kódu zjišťovat, zda se jedná o kradený vůz,“ dodal Vítek. Jestli i toto auto souvisí se zmíněným případem, zatím není jasné. 

Video z vylovení Škody Roomster ze zaplavené vápenky 15. ledna 2018:     

,