Odboráři z těžařské společnosti Czech Coal protestovali 31. října proti novele,která ruší vyvlastňování pozemků kvůli těžbě. Novotný jim nyní doporučil, ať se na příští demonstraci ozbrojí. | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Vezměte si do Prahy klacky a hole, vyzval horníky náměstek primátora

  • 8
Náměstek mosteckého primátora Karel Novotný z ČSSD vyzval horníky, aby na příští demonstraci do Prahy vyrazili s klacky a holemi. Nyní se hájí tím, že to byla nadsázka. Nebylo to přitom poprvé, kdy Novotný použil kontroverzní výrok.

"Na příští demonstraci za práci bude vhodnější si vzít do rukou klacky a hole, neboť mírumilovnou demonstraci si nepřátelé zdravého rozumu a udržitelného normálního života na Mostecku nezaslouží," napsal Novotný ve svém příspěvku na webu Parlamentní listy.

Novotného billboard

Kontroverzní předvolební billboard mostecké ČSSD, který někteří kritizují pro jeho nacistickou rétoriku.

Před komunálními volbami Novotný jako lídr ČSSD v Mostě vyvěsil billboardy se sloganem "Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!".

Kritici namítali, že tím populisticky hraje na protiromskou strunu a zbytečně vyhrocuje atmosféru ve společnosti.

Mostecká ČSSD pak na popud vedení strany musela slogan upravit na "Stejná pravidla pro všechny."

Postavil se tím za horníky z těžařské firmy Czech Coal, kteří minulou středu před Úřadem vlády demonstrovali proti územním limitům těžby a novele horního zákona, jež zruší vyvlastňování pozemků kvůli těžbě (o demonstraci čtěte zde). Zároveň obvinil média, že o pražském protestu odborářů dostatečně nereferovala.

Novotný popřel, že by svým textem zamýšlel otevřeně vyzvat lidi k násilí proti těm, kteří mají na limity těžby chránící před zbouráním Horní Jiřetín a Černice jiný názor.

"Takto pejorativně jsem to použil schválně. Lidi na Mostecku potřebují práci, ale v Praze se k problémům staví tak, že o nich nikdo nechce diskutovat. Když už není vůle k jakékoli diskusi a chuť nalézt řešení, tak jsem použil to, co jsem použil. Pokud to povede k tomu, že se zasedne k jednomu stolu, tak zaplaťpánbůh za to," prohlásil Novotný.

Agitaci za těžařskou společnost mimo jiné odůvodnil tím, že jako jediná nabízí hromadně lidem z Mostecka zaměstnání.

"Léta posloucháme, že do regionu půjdou investoři a peníze. Ale jediný investiční projekt, který tady je, má společnost Czech Coal a její dvě akciové společnosti," je přesvědčený Novotný.

Mohl se vyjádřit jinak, kritizuje výrok šéf krajské ČSSD

Mostecká sociální demokracie dlouhodobě podporuje prolomení limitů. Stejně tak krajská ČSSD a komunisté, kteří spolu vytvářejí novou krajskou koalici.

Novelu horního zákona nicméně parlament už schválil a čeká se na podpis prezidenta Václava Klause. Ten by s velkou pravděpodobností pro Czech Coal představoval ztížení možnosti pokračovat v těžbě v lomu ČSA. V něm se pro letošek počítá s útlumem těžby, protože se rypadla k územním limitům přibližují.

Šéf severočeské ČSSD Arno Fišera ale uznal, že věta s klacky a holemi byla zbytečně vyhrocená.

"Rozumím tomu, že se pan Novotný snaží svou formou hájit zájmy Mostecka. Klacky jsme argumentovali v jiných vývojových stádiích lidstva, teď už jsme trošku dál. Chápu ho, ale mohl se vyjádřit jinak," reagoval Fišera.

Na demonstraci jsem jet musel, říká zaměstnanec

Před Úřadem vlády podle organizátorů 31. října demonstrovaly téměř dva tisíce lidí. Otázkou zůstává, jestli tam všichni šli dobrovolně. Zaměstnanec Czech Coalu pod podmínkou anonymity MF DNES prozradil, že účast na protestu byla povinná.

"Do Prahy jsem musel jet, i když jsem nechtěl a chtěl jsem si vzít dovolenou. Styděl jsem se za to, s prolamováním limitů nesouhlasím," uvedl zaměstnanec těžařské firmy.

31. října 2012

Předseda Sdružení odborových organizací Czech Coal Jaromír Franta to popřel. "Odmítám to. Zaměstnanci tam jeli ve svém volnu a dobrovolně," řekl odborářský předák.

Jestli horníci podobnou akci zorganizují znovu, zatím není rozhodnuté. "Žádný konkrétní termín nemáme. Budeme reagovat na to, jak se bude vyvíjet situace, a v případě nutnosti se zase ozveme," uvedl Franta.