VIDEO: Bagr rozebírá na sídlišti Chanov další zničený panelák

  • 343
Na sídlišti Chanov v Mostě v pátek pokračovala demolice dalšího, letos již druhého vybydleného paneláku. Město tam nechalo už dříve zbořit dva jiné, stejně zdevastované panelové domy, které ohrožovaly okolí.

Pro bourání těchto domů má Most stále stejné důvody - zůstaly prázdné a jejich opravy by byly příliš drahé (psali jsme o tom zde).

Firma APB Plzeň provádí demolici betonových bloků chanovských domů rozřezáváním a stříháním. Objekt se dá takto zlikvidovat za dva dny. Nejpozději do konce ledna má být prostor po zbouraných domech zcela vyklizený. Na jaře se tam vyseje tráva a vysází keře.

Firma použije roztříděné sutiny z Chanova na zpevnění komunikací v Prunéřově na Chomutovsku. I díky dalšímu využití materiálu je cena za demolici obou paneláků na sídlišti „jen“ tři miliony, což je čtvrtina původně předpokládaných nákladů.

Podobně veřejné zakázky ušetřily peníze i při dalších demolicích v zemi, které dotacemi podpořilo ministerstvo pro místní rozvoj. Z připravených 100 milionů pro letošek tak resort ušetřil 30 milionů, jež obcím na bourání budov v sociálně vyloučených lokalitách nabídne příští rok. K dispozici tak bude 130 milionů.

Sídliště Chanov vzniklo v roce 1978 a přestěhovali se do něj Romové ze starého Mostu, který zanikl kvůli těžbě uhlí. Původně tvořilo zástavbu asi 400 bytů ve třinácti panelových domech.

První „zprůhledněný“ panelák nechalo město zbourat v roce 2002, druhý vybydlený dům před třemi lety (více zde).

,