Ač je ve své domovině opička velká jako dlaň a vážící maximálně 140 gramů...

Ač je ve své domovině opička velká jako dlaň a vážící maximálně 140 gramů přísně chráněná, existují tu stanice, obdoby našich zoo, kde zvíře houfně hyne. | foto: Milada Řeháková, Projekt Tarsius

Děčínská zooložka přiměla ministra Filipín zavřít krutá zoo s opičkami

  • 1
Zooložka Milada Řeháková z děčínské zoologické zahrady na ostrově Bohol již čtyři roky úspěšně zachraňuje nártouny filipínské. V průběhu jejího působení na Filipínách se jí dokonce podařilo zavřít tamní stanice, obdoby našich zoo, kde opičky ve velkém hynuly.

Dokáže otáčet hlavou téměř o 360 stupňů, váží pouhých 120 až 140 gramů a třetinu jeho těla zabírá hlava s obrovskýma očima, které váží víc než jeho mozek. To je nártoun filipínský, na jehož záchranu vznikl projekt Tarsius.

Zooložka Milada Řeháková z děčínské zoologické zahrady

"Přestože je toto roztomilé zvířátko zvláště chráněný druh na Filipínách, ohrožuje ho úbytek pralesa, kde žije. A mnohem víc právě chov v otřesných podmínkách. Nártouni jsou vystavováni v miniaturních klecích pro pobavení turistů. Ale v zajetí trpí obrovským stresem a rychle hynou," říká zooložka, která se před několika dny vrátila z další výpravy.

Nejvíce těchto voliér našla ve městě Loboc a přes zákaz vlády přibývaly další. Po dobrém to s jejich majiteli nešlo, na svůj byznys měli povolení od vlády. "Nechtěla jsem jim stanice zavřít, ale vylepšit. Jenže jim bylo jedno, že nártoun v nich za 3 nebo 4 dny uhyne. Koupí nového," líčí Řeháková.

Nártouni byli převezeni do rezervace

Děčínská zooložka proto musela změnit taktiku. V jejím boji proti týrání malých opiček jí mohl velvyslanec ČR na Filipínách Josef Richar.

"Šli jsme za ministrem životního prostředí Ramonem Paje a stalo se to, co se mělo stát dávno. Stanice byly zavřeny, všech 113 zvířat přemístěno do nové rezervace na 16 hektarech, kde nártouni měli stromy a otevřené klece," líčí zooložka.

Jedna část pouze s 8 zvířaty je přístupná turistům, původní majitelé se spojili a tuto stanici sami provozují. "Takže jsem je o jejich byznys nepřipravila," popsala zooložka.