Děčínské sídliště Bynov. Staré Město už revitalizací prošlo, v Březinách jsou...

Děčínské sídliště Bynov. Staré Město už revitalizací prošlo, v Březinách jsou práce v polovině a brzy se začne proměňovat i sídliště Bynov. A nepůjde jen o kosmetické změny, změní se i dispozičně. Vznikne tu třeba náměstí a zlepšit se má doprava i parkování. | foto: archiv děčínské radnice

Pro obyvatele Bynova vytvoří Děčín funkční, kvalitní a příjemný prostor

  • 0
Výrazně prokouknout má v příštích letech děčínské sídliště Bynov, na němž žije okolo čtyř tisíc obyvatel. Město naplánovalo jeho rozsáhlou revitalizaci. Trvat má zhruba osm let, přičemž bude rozdělena do čtyř hlavních etap a k tomu ještě několika dalších dílčích fází.

„Poprvé město využilo územní studii, která se zabývá pečlivým zmapováním stávajícího území a návrhem řešení, do něhož byli zapojeni i obyvatelé Bynova. Nechceme jít cestou pouhých oprav, ale cestou vytvoření funkčního kvalitního a příjemného prostoru pro ně,“ přiblížil mluvčí města Luděk Stínil.

„Studie tedy řeší koncepci uspořádání prostranství a bude zaměřena zejména na architektonicko-stavební řešení, vybavení veřejného prostranství, mobiliář, drobnou architekturu, návrhy dotčených objektů a řešení dopravní i technické infrastruktury,“ doplnil Stínil.

Součástí prací tak bude například vytvoření bynovského náměstí, pěší trasy vedoucí ve stopě historické cesty, od autobusové zastávky do školy či z obchodního domu Tesco nebo vylepšení prostranství mezi jednotlivými panelovými domy.

„Pro kvalitní zpracování studie bylo také nutné znát mimo jiné názory místních obyvatel na dopravu. Jednou z otázek bylo, jak často, kam a jakým způsobem se lidé pohybují za prací. Tuto informaci využijeme na případné úpravy zastávek městské hromadné dopravy,“ poznamenal náměstek primátora pro rozvoj Vladislav Raška (Náš Děčín).

„Komplexní propočty ukázaly například kapacitu autobusů potřebnou k přepravě. Místní lidé vidí také velký problém v parkování. Architekti v konceptu návrhu zatím našli způsob, jak zvýšit počet parkovacích míst přibližně o dvě stě,“ dodal Raška.

V současné době už je podle něj město na začátku projektování první etapy. „Ta vyřeší nejpalčivější problém, a to zajíždění autobusové dopravy do sídliště. Řešit se bude točna autobusu v lokalitě Na Vyhlídce včetně kompletní revitalizace ulice Na Vyhlídce po křižovatku s ulicí Rudolfova,“ podotkl Raška.

Obnova celého sídliště vyjde na 275 milionů korun

Práce zahrnuté do první etapy odstartují po vypracování projektové dokumentace a získání stavebního povolení. „To by mohlo být v roce 2021,“ doplnil Raška.

Hrubý odhad nákladů na obnovu celého sídliště je 275 milionů, z toho na první etapu 45 milionů korun. Magistrát zkusí na jejich část získat dotace.

„Máme prozatím vytipované některé dílčí dotace, které jsou momentálně plánované. Uvidíme příští rok, které výzvy k předkládání žádostí o dotace budou pro nás relevantní,“ potvrdil Stínil.

V Děčíně nejde o první masivní proměnu sídliště. „V červenci roku 2016 byla zahájena revitalizace sídliště Březiny, která je momentálně rozdělena také na čtyři etapy. Zatím proběhla 1. a 2. etapa, a to ve výši 45,5 milionu korun. Obnova sídliště Staré Město se uskutečnila v letech 2011–2015, tamní náklady byly ve výši 57 milionů korun,“ vyjmenoval Stínil.

Mluvčí města doplnil, že na obou sídlištích byly mimo jiné vyměněny povrchy na silnicích a chodnících, přibyly podzemní kontejnery, zvýšil se počet parkovacích míst nebo byl vyměněn městský mobiliář.